CES 2012 is vooral broedplaats voor MacBook Air kopieën

Vorig jaar waren er veel iPad kopieën te zien op de CES en die gingen volgens analisten en fabrikanten het iPad marktaandeel in 2011 helemaal verpulveren. Als je wel eens een iPad en een Android tablet hebt vergeleken weet je dat zo’n poging kansloos is maar je hebt altijd fabrikanten die het toch willen uitproberen. Conclusie kan alleen maar zijn dat het niet gelukt is en dat het ook dit jaar niet gaat gebeuren. 2012 is het jaar van de MacBook Air kopieën. De copycats uit voornamelijk Azië denken dat de markt nu toe is aan de zogenaamde ultrabooks. Dunne notebooks die erg veel lijken op een MacBook Air maar op Windows draaien. Volgens de fabrikanten van de ultrabooks zijn ze de laatste trend en op de CES in Las Vegas worden er deze week maar liefst 60 geïntroduceerd.

Meer dan de helft van die MacBook Air kopieën zal je waarschijnlijk nooit kunnen kopen omdat de copycats tijdens de introductie alvast aftasten hoe de mislukte Apple kopieën het doen onder de aanwezige vertegenwoordigers van de media maar bijvoorbeeld ook onder de eigenaren van een groothandel in elektrotechnische Apparatuur, die lopen ook rond op de CES. Bij vooral de laatste groep zit nog oud zeer, ze hebben door de komst van de iPad vaak nog containers vol met onverkoopbare netbooks liggen en de vraag is of zij nogmaals willen investeren in ultrabooks. Daarvan passen er wel meer in een container maar de gemiddelde prijs is ook 5x zo veel. Gezien de economische crisis is dat niet echt een slimme zet om je geld in te investeren en de meeste consumenten zijn er inmiddels ook wel achter dat je geen kopie moet kopen van het origineel. Als er ineens met grote spoed meer dan 60 kopieën van het origineel opduiken op een beurs dan weet je wel hoe laat het is. Dat zagen we een jaar geleden ook met de iPad gebeuren en iedereen weet hoe dat is afgelopen.

Acer voorziet hun MacBook Air kopie zelfs van cloud computing technologie met de naam AcerCloud waarmee je foto’s video en documenten naar de servers van Acer kan uploaden om ze vervolgens te kunnen zien op je PC, mobiele telefoon of tablet die draait op Windows of Android. Een kopie van iCloud en zelfs de presentatie van de gekopieerde service was een kopie van de introductie van iCloud. Hoe triest kan je zijn.