Burgerjournalistiek als mobiele nieuws desk via een iPhone

Burgerjournalisten zitten op dit moment vooral op Twitter en bij grote nieuws momenten duiken de nieuws organisaties snel op foto’s en video’s van Twitteraars die het moment als eerste hebben vastgelegd. Door de komst van de iPhone en zelfs de iPad 2 weten getuigen van een nieuwsfeit steeds vaker het nieuws te halen. Grootste probleem blijft dat je de gegevens niet op juistheid kunt controleren als je zelf als nieuws organisatie (nog) niet aanwezig bent.

De Raad van de Journalistiek heeft onlangs beslist dat iedereen die publiceert zich aan de nieuwe statuten voor de Raad voor de Journalistiek moet houden, dus ook Twitteraars. Opmerkelijk want door grote nieuws organisaties worden mensen die foto’s en video’s verspreiden via Twitter niet echt gezien als professionele journalisten maar door de raad wel en als je, je niet aan de richtlijnen van de raad hebt gehouden mag je voor de journalistieke rechtbank verschijnen.

Naast Twitter zijn er ook veel applicaties die je als burgerjournalist kunnen helpen met het verspreiden van nieuwswaardige gebeurtenissen. De nieuwe applicatie Meporter is gemaakt voor burgerjournalisten en snapt heel goed dat breaking news ook geld waard is. De applicatie is simpel en als je ooggetuige bent van een nieuwsfeit dan kan je het via de applicatie verspreiden en anderen kunnen op de desbetreffende nieuws gebeurtenis aanhaken met aanvullende foto’s of commentaar.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=D9GZYv6oYxU’]

 

Nieuw is ook dat Meporter foto’s gaat aanbieden bij kranten en nieuws organisaties om op die manier geld te verdienen aan jouw foto’s. Ze komen daarmee op voor je rechten en je ontvangt uiteindelijk zelf ook een bijdrage maar wie wil er nu aan andermans leed geld verdienen? Op dit moment is er alleen nog een gratis iPhone versie van Meporter en de Android versie verschijnt over een maand of twee. Het idee van Meporter is overigens niet nieuw want in Sri Lanka is Groundviews zeer populair onder burgerjournalisten en het idee om nieuws op die manier te verspreiden heeft zelfs al prijzen gewonnen.

Wij denken zelf dat Twitter nog steeds het beste medium is voor burgerjournalisten omdat het toegankelijk is voor iedereen en het de snelste manier is om nieuws te verspreiden en dat denken waarschijnlijk de meeste mensen want sinds de lancering van Meporter vorige week is er in Nederland 1 melding binnen gekomen in de categorie man rijdt door rood. Dat is op Twitter wel anders.