Bij gehoorbeschadiging door iPod of iPhone is Apple niet aansprakelijk

Als je met je iPhone of iPod een gehoorbeschadiging oploopt dan is Apple daar niet verantwoordelijk voor. Dat heeft een Amerikaanse rechter woensdag bepaald en is tevens een bevestiging van de federale rechtbank op een eerdere uitspraak van een districtsrechter, volgens Reuters.

Volgens de aanklagers zijn iPods een gevaar voor de volksgezondheid omdat de oordopjes te diep in de gehooringang geplaatst moeten worden. Op de iPod zit geen indicatie van het volume zodat de gebruiker niet op tijd kan zien of er schade kan optreden.

De aanklagers hebben zelf geen gehoorschade opgelopen door het gebruik van een iPod en kunnen volgens de rechtbank ook niet aantonen dat het gebruik van een iPod gehoorschade kan opleveren.

Apple heeft sinds 2001 al meer dan 220 miljoen iPod verkocht. In de gebruiksaanwijzing van de iPod staat dat het volume niet te hard gezet moet worden om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eerder al dat langer dan een uur per dag luisteren naar harde muziek via een iPod of iPhone al na vijf jaar gehoorbeschadiging kan opleveren. Regelmatig gebruik van oordopjes die de gehooringang volledig afsluiten vergroot de kans op gehoorbeschadiging nog meer.

Ineke Vogel van het Erasmus Medisch Centrum heeft ook onderzoek gedaan. En wat blijkt: 40 procent van de jongeren in Nederland dreigt problemen te krijgen met het gehoor doordat ze luisteren naar te harde muziek. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade.

headphone