Bericht over halvering iPhone 5 orders was onverantwoordelijke journalistiek van Wall Street Journal

De Wall Street Journal wist gisteren te melden dat de vraag naar de iPhone 5 sterk is afgenomen. Daarom zou Apple de orders voor displays en onderdelen voor het toestel de komende 3 maanden zelfs hebben gehalveerd. Nieuws wat gisteren op de beurs ook gevolgen had voor het aandeel Apple. Apple zelf kan op dit moment niet op de berichtgeving reageren vanwege de Quiet period wetgeving omdat ze het aandeel Apple zouden kunnen manipuleren.

Vandaag zagen we via veel buitenlandse blogs speculaties van vooral analisten die het verhaal van de Wall Street Journal moeten ontkrachten. Theorieën in overvloed. Zo zou Apple het aantal displays hebben gehalveerd omdat die displays ook worden gebruikt in de iPod touch, de vraag is vervolgens of de iPod touch slecht verkoopt of de iPhone 5. Mooiste non-analyse: Het aantal iPhone displays is niet gehalveerd maar bijgesteld van 19 miljoen naar 11 miljoen…. Zo lusten we er nog wel een paar.

Over het artikel in de Wall Street Journal kunnen we kort zijn. De krant heeft goede connecties met Apple maar gebruikt voor het verhaal anonieme bronnen. Het artikel is niet geschreven door het doorgaans goed ingelichte All Things D, onderdeel van The Wall Street Journal wat op zich al vreemd is. De redacteur van het artikel, Juro Osawa bedrijft geen journalistiek maar heeft een speculatief stukje geschreven wat niet geschikt was voor publicatie op de voorpagina van één van de best gelezen kranten van Amerika. Onverantwoordelijk omdat lezers berichten op de Wall Street Journal voor waar aannemen en dat was gisteren ook meteen te zien op de beurs.

Als je echt wil weten hoe het met de verkoop van de iPhone 5 gaat verwijzen we je graag naar volgende week woensdag als Apple de kwartaalcijfers gaat presenteren.

wsj