Belgische Proximus beste provider voor mobiel internet

De Belgische Consumentenbond, Test-Aankoop heeft de kwaliteit van de mobiele datanetwerken in België onderzocht. Doel was om te onderzoeken of je in België goed mobiel kan internetten via de netwerken van Proximus, Mobistar en Base. Test-Aankoop beoordeelde overal in België de ontvangst en de kwaliteit van de mobiele internetverbindingen en deed ook metingen tijdens enkele treinreizen.

De kwaliteit van de netwerken is wisselvallig maar Proximus blijkt het beste uit de test te komen maar is daarbij wel het netwerk met duurste abonnementen. Tweede provider is Mobistar en Base haalt een derde plaats. Test-Aankoop heeft de resultaten vergeleken met soortgelijk onderzoek in Italië, Spanje en Portugal. De uitkomst is niet zo best omdat die netwerken kwalitatief veel beter zijn dan in België en de bundels en het dataverkeer zijn groter en goedkoper.

Ter vergelijking met een Europees gemiddelde scoort België slechts 1,7 %, tegenover het Europese gemiddelde van 6 %. Portugal scoort in het overzicht 16 %. Test-Aankoop pleit voor een betere netwerkkwaliteit, hogere snelheden en lagere prijzen.

Test-Aankoop doorkruiste met de nodige uitrusting het grootste deel van België: 1 280 km met de auto en 610 km met de trein. De testers registreerden om de 5 à 10 meter onder meer de signaalsterkte en pingtijd. De surfsnelheid hebben ze vooral stilstaand gemeten, omdat die tijdens verplaatsingen erg varieert. In de test zijn alleen Proximus, Mobistar en Base onder de loep genomen omdat andere “providers” in België gebruik maken van het netwerk van Base.

De dekking om alleen te bellen is bij alle netwerken goed maar bij Base is er nauwelijks UMTS beschikbaar. Uit de test blijkt ook dat Proximus de meeste klanten en gebruikers van mobiel internet heeft, en het niet verwonderlijk dat deze operator het meest in zijn 3G-netwerk heeft geïnvesteerd. Alle operators leveren een betere dekking in Vlaanderen dan in Wallonië.

Niet alleen de kwaliteit en de snelheid van het Belgische netwerk is slecht maar ook de tarieven die consumenten moeten betalen is te hoog, zeker in vergelijking met andere Europese landen.

Meer over het Test-Aankoop onderzoek kan je hier lezen inclusief een kaart van België waar je de testresultaten voor jouw streek kan zien.