Belgische consumentenbond sleept Apple voor de rechter vanwege misleidende garantie

Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond sleept Apple voor de rechter omdat Apple de wet op de garantie niet respecteert. Net als in Nederland verkoopt Apple aanvullende garantie in de vorm van Apple Care terwijl de consument al wettelijk recht heeft op minimaal twee jaar garantie. Medewerkers van Apple maar ook de Apple Premium Resellers in Nederland en België adviseren je bij aankoop van Apple hardware om de Apple Care garantie-uitbreiding te kopen, dit omdat je van Apple maar 1 jaar garantie krijgt.

Consumenten die niet op de hoogte zijn van de wettelijke garantietermijn kopen daardoor Apple Care of betalen na 1 jaar fors voor de reparatie van hun Apple computer, iPhone of iPad terwijl dit eigenlijk gratis zou moeten gebeuren. Dat is misleiden van consumenten en daarom stappen consumentenorganisaties in Europa nu naar de rechter. Test-Aankoop wijst op een precedent in Italië. Daar kreeg Apple een boete van 900.000 euro voor het misleiden van de consument met betrekking tot de diensten na verkoop en de garantieplicht. De Belgische zaak is gisteren ingeleid, maar het kan nog maanden duren voor er resultaat is. Desalniettemin heeft Test-Aankoop het volste vertrouwen in een goede afloop.

garantie

De Europese Unie onderzoekt momenteel ook de garantietermijnen die Apple hanteert in de lidstaten. Eurocommissaris Viviane Reding wil bij Apple (Retailers) afdwingen dat ze minimaal 2 jaar garantie geven op producten zoals de iPhone en de iPad:

“Apple prominently advertised that its products come with a one-year manufacturer warranty but failed to clearly indicate the consumers’ automatic and free-of-cost entitlement to a minimum two-year guarantee under EU law These are unacceptable marketing practices.”

In de Europese Unie geldt volgens de wet een minimum garantietermijn van twee jaar op goederen en dus ook op Apple producten in Nederland. De Nederlandse wet biedt consumenten gedurende de gehele verwachte levensduur garantie maar bij Apple producten is het volstrekt onduidelijk hoe lang dat is.

Dixons speelt handig in op de onrust over de garantie en geeft op Apple hardware standaard 3 jaar garantie. Dat zou Apple ook moeten doen plus de Premium Resellers. Tot die tijd kan je het beste Apple hardware kopen bij Dixons omdat je daar gratis Apple Care krijgt in de vorm van 3 jaar garantie.