BBC: wij werken helemaal niet aan een iPhone en iPad app voor verslaggevers

Eerder deze week verscheen er een bericht op de gerespecteerde Engelse website Journalism met het bericht dat de BBC werkt aan een iPhone applicatie voor verslaggevers. Wij hebben dat bericht overgenomen maar volgens de BBC is het bericht onzin. Er zit wel een kern van waarheid in maar volgens technicus Martin Turner werkt de BBC niet aan een iPhone app waarmee je vanuit het veld live kan uitzenden of audio en videobestanden kan uploaden. Er zijn al genoeg bestaande applicaties waar je dat mee kan doen en die gebruikt de BBC ook.

“What we’re not doing is creating our own app to do live broadcasting there are already excellent apps for that so we want to use them.”

Volgens Turner kan een iPhone applicatie wel de huidige manier om radio verslag via een satelliettelefoon in het buitenland vervangen. Als voorbeeld noemt hij een live gesprek in Angola vanaf het dak van een hotel. Via een satelliettelefoon is dat vaak onmogelijk en een iPhone met de bijbehorende applicatie zou dat goed kunnen vervangen en dat vermoeden wij ook al eerder deze week:

het gaat vermoedelijk om een audio verbinding want live video via een 3G verbinding is net als in Nederland nog nauwelijks mogelijk in Engeland vanwege de dekking van het mobiele netwerk.

Volgens Turner wil de BBC gebruik gaan maken van een bestaande applicatie, vergelijkbaar met de manier die verslaggevers ook al op hun Symbian smartphones hebben gebruikt. Doel is om audio, video en foto’s snel op de redactie te krijgen in het newsroom systeem en daar zijn inmiddels al honderden applicaties voor te vinden in de App Store.

Bron: BBC College of Journalism Blog