Baggerkwaliteit van NPO online komt door kabelaars, die eisen van de NPO dat je online alleen ministeck TV mag zien

De programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep zijn terug te kijken via de NPO maar als je dat een keer gedaan hebt dan weet je dat je dat beter niet kan doen. Wij vinden het nog steeds een belediging van programmamakers en voor de kijker. Die betaald al kijk en luistergeld via de fiscus en moet voor een stream van hoge kwaliteit en zonder reclame ineens nog eens extra gaan betalen. Juist…. betalen voor iets waar je al voor betaald hebt.
pwned
Volgens de NPO is het te duur om alle content die uitgezonden is in een fatsoenlijke kwaliteit online aan te bieden. Daarom zie je als terugkijkkijker al jaren baggerkwaliteit op 342p, de norm is inmiddels al jaren minstens 1080p. Maar er is blijkbaar meer aan de hand. Kabelaars zoals Ziggo, Vodafone en KPN sluiten contracten met de NPO en daarin is afgesproken dat de streams van individuele omroepen op de NPO website in een lage kwaliteit moet worden aangeboden….

Als de beelden namelijk te goed van kwaliteit zijn gaan abonnees blijkbaar massaal hun kabelcontract opzeggen en daarom eisen kabelaars dat de NPO de beelden online in een jaren 60 kwaliteit aanbieden. De NPO heeft voor een hogere resolutie NPO Plus in het leven geroepen en daar is tegen extra betaling content waar je al voor betaald hebt in een hogere resolutie te zien.
bzt
Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over nieuwe contracten en hopelijk snapt nu eindelijk een Tweede Kamerlid eens waar dit over gaat. Het is namelijk pure oplichting, de belastingbetaler betaald al kijk en luistergeld via de ficus. Je kan voor dezelfde content niet twee keer geld vragen.
npo2
De kwaliteit van de streams schijnt dit jaar wel iets omhoog te gaan maar dit lijkt ons nou een mooi voorbeeld om Sander Dekker eens uit te nodigen voor het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Dit is niet iets van gisteren maar dit speelt al sinds 2014….