Apple zwicht na kritiek over afgekeurde iPhone App

Eerder deze week schreven we over de iPhone applicatie Bobble Rep – 111th Congress Edition. MAD cartoonist Tom Richmond was woedend omdat Apple zijn applicatie afkeurde omdat er politici belachelijk worden gemaakt in de applicatie. De leden van het congres zijn in de applicatie afgebeeld als karikaturen. Bobble Rep – 111th Congress Edition is een database waarmee de iPhone gebruiker meer te weten kan komen over de 540 leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

cartoon

Cartoonist Tom Richmond was woedend omdat hij voor niets de 540 karikaturen van de leden van het Amerikaanse congres heeft gemaakt. Hij schrijft op zijn blog dat de applicatie een handig hulpmiddel zou zijn om meer te weten te komen over de leden van het congres of met ze in contact te komen. De hoofden van de leden kan je door je iPhone te schudden ook laten wiebelen maar volgens Richmond is de “bobblehead” functie niet bedoeld om de leden belachelijk te maken.

Apple is dit weekend gezwicht voor de kritiek en heeft de applicatie alsnog goedgekeurd. “I’m glad Apple came to their senses,” volgens Richmond. De afgekeurde applicatie kreeg afgelopen week veel aandacht in de Amerikaanse media waaronder CNN en FOX news.

Steeds meer grote software ontwikkelaars zijn helemaal klaar met Apple en willen geen applicaties meer maken voor het gesloten iPhone platform. Software ontwikkelaar Rogue Amoeba gaf deze week aan dat ze ook klaar zijn met het goedkeuringsproces van Apple. Dit zou te maken hebben van de functionaliteit van de software en het veel te lange proces van goedkeuring van een applicatie.

rogue

Ook Joe Hewitt software ontwikkelaar van de zeer populaire iPhone applicatie Facebook wil geen software meer maken voor de iPhone. Vorige week gaf hij aan dat hij stopt met de ontwikkeling van de applicatie omdat hij het niet eens is met Apple’s goedkeuringsbeleid voor iPhone applicaties.

face2

Een ander goed voorbeeld is de Qik live stream applicatie die nog steeds verboden is door Apple. De Qik iPhone applicatie is in de App Store verkrijgbaar maar mist nog steeds de belangrijkste functie: het Live streamen van video. Op elk ander smartphone platform is dit via de Qik applicatie gewoon mogelijk maar met de Qik iPhone applicatie uit de App Store helaas niet. Hiervoor moet je nog steeds een jailbreak uitvoeren en de Qik applicatie via Cydia installeren.

qik

Apple heeft een afspraak met de Amerikaanse telecom provider AT&T dat applicaties die te veel bandbreedte gebruiken niet worden goedgekeurd voor een release in de App Store. Waarschijnlijk zijn er ook met andere internationale telecom providers soortgelijke afspraken gemaakt om het dataverbruik op die manier enigszins binnen de perken te houden. Dat die telecom providers wel andere smartphones verkopen waarmee je gewoon live kan streamen via de Qik applicatie is Apple en de telecom providers kennelijk ontgaan.

Zo zijn er steeds meer software ontwikkelaars en gebruikers die helemaal klaar zijn met Apple en overstappen op het open Android platform. Dat Apple een App Store heeft met 100.000 applicaties is leuk maar als je software ontwikkelaars van de meest populaire applicaties zoals Facebook gaat tegenwerken dan zit je al gauw met een App Store vol met applicaties waarmee je alleen maar scheten kan produceren of spelletjes kan spelen.