Apple wil iPhone van terrorist niet ontgrendelen voor FBI omdat privacy van alle iOS gebruikers dan in gevaar komt

De FBI wil dat Apple gaat helpen om de iPhone van een terrorist te ontgrendelen. Hij schoot in december vorig jaar in de Californische stad San Bernardino veertien mensen dood. Bij een vuurgevecht met de politie kwam hij samen met zijn vriendin ook om het leven. De dader had daarvoor trouw gezworen aan terreurgroep IS.

De FBI wil via een dwangbevel bij de Californische federale rechter bij Apple afdwingen dat ze de toegang tot het toestel alsnog mogelijk maakt. Na het invoeren van 10 foutieve codes om de iPhone te ontgrendelen worden de gegevens op het toestel gewist en blijkbaar zijn andere pogingen om de data te ontcijferen ook mislukt. De FBI wil meer te weten komen over de motieven van de dader en mogelijke andere connecties. Sinds de komst van iOS 8 in 2014 is het niet meer mogelijk om toegangscodes van iPhones en iPads te omzeilen.

De FBI wil nu afdwingen dat Apple de iPhone van de dader zo aanpast dat de ontgrendelcode niet 10 maal ingevoerd kan worden maar 10.000 maal. Dat is ook genoeg omdat de dader een code gebruikte van 4-cijfers.

Apple gaat de FBI daarbij niet helpen en wil geen achterdeurtjes gebruiken om de iPhone te ontgrendelen. Volgens Apple ondermijnt het de vrijheden die de staat dient te beschermen. De privacy van miljoenen gebruikers komt in gevaar als de overheid een technologie bedrijf gaat dwingen om zijn master key waar tientallen jaren aan is gewerkt aan de FBI te geven.

Ondertussen heeft beveiligingsbedrijf Trail of Bits een manier beschreven hoe de iPhone van de terrorist te ontgrendelen is. Dit kan door de iPhone in DFU mode te zetten en dan de firmware te overschrijven met een software versie waar de code vaker ingetoetst kan worden of door de optie die de iPhone wist na het invoeren van 10 foutieve codes te verwijderen uit de firmware. Probleem is dan wel weer dat die software bij Apple vandaan moet komen anders werkt het niet.
dfu code