Apple test volgende generatie iPhone met RFID chip

Near Field Communications World heeft via een betrouwbare bron vernomen dat Apple bezig is met het testen van een iPhone prototype of de volgende generatie iPhone/tablet  die voorzien is van een radio-frequency identification (RFID) chip.

Had to share this news. A highly reliable source has informed me that Apple has built some prototypes of the next gen iPhone with an RFID reader built in and they have seen it in action. So its not full NFC but its a start for real service discovery and I’m told that the reaction was very positive that we can expect this in the next gen iPhone.

Apple heeft al enkele patenten waar het gebruik van RFID in beschreven staat. RFID maakt gebruik van radio golven die zeer weinig energie gebruiken. Zo kunnen twee iPhones of andere apparaten met elkaar communiceren over een korte afstand. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar zoals locatie bepaling e.d. In Nederland zit er in de OV-chipkaart ook een RFID chip.

Het principe van identificatie door middel van radiosignalen gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werden vliegtuigen voor het eerst voorzien van radiobakens, zodat vliegtuigen als vriend of vijand konden worden geïdentificeerd. RFID, zoals het in zijn huidige vorm wordt toegepast, stamt uit de jaren zestig. Twee Philips-medewerkers ontdekten toen hoe op afstand chips konden worden uitgelezen. Het bedrijf ID Engineering ontwikkelde daaruit toepassingen op het gebied van diefstalpreventie. C&A was het eerste bedrijf in Europa dat de nu overal bekende detectiepoortjes inzette. De toevoeging van een unieke productcode (EPC) en een beheerssysteem leidde tot de structuur die nu RFID heet. Hierna volgden legio toepassingen zoals diefstalpreventie, voorraadbeheer en toegangsdetectie. Momenteel bevindt de retailstandaard zich in de ontwikkelfase.

Er bestaan RFID-tags in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen. Ze kunnen passief zijn of actief, alleen-lezen of lezen/schrijven. Passieve tags hebben geen eigen energiebron: ze benutten het elektromagnetische veld van een lezer om een stroom te induceren in de chip. Hierdoor gaat het signaal niet over een grote afstand (van enkele centimeters tot ongeveer vijf meter). Actieve tags hebben zelf een batterij om de chip te activeren en kunnen een signaal over een grotere afstand (van zo’n 100 meter tot zelfs een paar kilometer) uitzenden. Iedereen die in het bezit is van bluetooth, een pda, gsm of laptop zendt zo’n signaal uit en kan op die manier tot een bepaalde nauwkeurigheid gelokaliseerd worden.

rfidchip

Bron: 9to5Mac