Apple neemt zeer groot risico door Samsung en Motorola voor de rechter te slepen

Apple mag dan wel het meest waardevolle bedrijf ter wereld zijn, de rechtszaken die momenteel lopen tegen Samsung en Motorola vormen een groot risico voor Apple. Begonnen in Australië om het intellectueel eigendom te beschermen door een verbod op de verkoop te eisen van de Samsung Galaxy Tab 10.1 en vervolgens in Europa. In het verzoek via de Duitse rechtbank staat ook dat Apple een verbod eist op de verkoop van de Motorola Xoom.

Volgens Reuters is de aanpak van Apple om het intellectueel eigendom op deze manier te beschermen een groot risico. De rechtszaken kunnen maanden duren of zelfs jaren en Apple moet uiteindelijk met substantieel bewijs komen om gelijk te krijgen. Als Apple verliest moeten de gederfde inkomsten van Samsung en Motorola betaald worden door Apple. Het meest waardevolle bedrijf ter wereld heeft inmiddels geld genoeg op de bank staan maar de kans dat het mis gaat is aanwezig volgens Nathan Mattock, advocaat met als specialisatie intellectueel eigendom:

”If Apple’s wrong it will have to pay Samsung a considerable amount of damages, so it’s potentially quite risky.”

Apple heeft een zeer goede strategie met patent aanvragen en de toekenning van die patenten. Die patenten zullen de komende weken dienen als bewijsvoering om het intellectueel eigendom te kunnen afdwingen bij de rechter.

Samsung zal alles op alles zetten om een verkoopverbod te voorkomen maar volgens deskundigen is die kans zeer klein. Anders had de Duitse rechter het Europese verkoopverbod niet ingesteld. Samsung kan de Galaxy Tab 10.1 voor Europa proberen te slijten in andere landen waar ze wat makkelijker omgaan met kopieën, zoals China. Na de Galaxy Tab 10.1 is de kans ook groot dat Apple een verbod gaat eisen op de verkoop van de Samsung Galaxy S II en Galaxy Tab 8.9.

Webwereld verslaggever Andreas Udo de Haes is vandaag bij de tweede zittingsdag aanwezig en te volgen via Twitter en Colin van Hoek, techredacteur NU.nl is ook aanwezig en ook te volgen via Twitter. Vandaag gaat het in de rechtbank in Den Haag voornamelijk over de overeenkomsten in design en de gekopieerde verpakking van de iPad.

De uitspraak zal pas half september zijn en het is onduidelijk of Apple ook vanaf morgen direct een verkoopverbod in Nederland eist. Dat lijkt ons wel logisch omdat Nederland anders het export land zal worden voor de grijze export van Samsung producten naar EU lidstaten waar de verkoop van de Tab verboden is.