Apple keynote brengt iveOS 7, OS X Mavericks, Nieuwe Mac Pro, MacBook Air

Apple heeft eerder deze avond de traditionele WWDC keynote gehouden. De introductie van iOS 7 en een geheel nieuwe Mac Pro was het meest vernieuwend. Geheel onverwacht zagen we ook de introductie van iOS voor in de auto. Hieronder een kort overzicht en als je de 2 uur durende keynote hebt gemist kan je die via deze link terug kijken.

OS X Mavericks

Apple presenteerde zojuist OS X Mavericks met maar liefst 200 nieuwe functies. OS X Mavericks maakt je oude Mac tot wel 1.4 maal sneller door slim gebruik te maken van je CPU en het geheugen. Hierdoor kan het gebruik van je CPU tot wel 72 procent gereduceerd worden. Nieuw is ook App Nap, deze functie zorgt dat apps die je op een Mac even niet gebruikt de CPU onnodig belasten. Je Mac komt 1,5 keer sneller uit de sluimer mode en notificaties en updates die je tijdens het sluimeren hebt ontvangen zie je dan meteen op je display net zoals op een iPhone of iPad.

Enkele nieuwe functies zijn tabs, tags, weergave op meerdere displays en Safari is vernieuwd. Maps zal ook in OS X Mavericks beschikbaar zijn plus het lezen van iBooks. Software ontwikkelaars kunnen Mavericks nu al downloaden maar de massa moet nog even wachten tot de herfst. Updaten is alleen al interessant omdat een Mac met OS X Mavericks tot wel 1.4 maal sneller is dan met Mountain Lion.

mavericks

MacBook Air 

tijdens de keynote ook de introductie van de nieuwe MacBook Air. Door de nieuwe Intel Haswell-processor stijgt de accuduur van de 13 inch Air tot wel 12 uur en de 11 inch MacBook Air gaat nu 9 uur mee. Daarmee is de Air de eerste MacBook waar je een werkdag zonder lader mee op pad kan. De nieuwe MacBook Air is nu te bestellen vanaf €1029 en de levertijd is 24 uur.

air

Mac Pro 

Apple liet ook de lang verwachte Mac Pro zien die er op het eerste gezicht uitziet als een kruising tussen een Nespresso en een prullenbak maar in werkelijkheid zeer innovatief is qua hardware, design en het is de krachtigste Mac die Apple ooit heeft gemaakt. Meer over de Mac Pro kan je lezen in het persbericht.

mpro

iOS 7

Meeste indrukwekkend was de introductie van iOS 7 die vanaf de herfst beschikbaar is met een geheel nieuwe user interface. Craig Federighi, Apple’s senior vice president Software Engineering:

“iOS 7 is the most significant iOS update since the original iPhone. To create it, we brought together a team with a broad range of expertise from design to engineering. With what we’ve been able to achieve together, we see iOS 7 as an exciting new beginning.”

Jony Ive, Apple’s senior vice president Design:

“There is a profound and enduring beauty in simplicity, in clarity, in efficiency. True simplicity is derived from so much more than just the absence of clutter and ornamentation—it’s about bringing order to complexity. iOS 7 is a clear representation of these goals. It has a whole new structure that is coherent and applied across the entire system.”

Hoe iOS 7 werkt kunnen we uitgebreid beschrijven maar hier kan je zeer uitgebreid zien wat er nieuw is.

ios7

iOS in de auto

Door een slimme koppeling op een display in je auto kan je de informatie van je iPhone weergeven op een in-car display. In de nieuwste Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo en Jaguar is dit nu al mogelijk en in 2014 volgen er meer auto fabrikanten die iOS gaan ondersteunen. Qua gebruik moet je denken aan Maps, berichten, Siri en andere functies van een iDevice die handig zijn tijdens het rijden.

iTunes Radio

iRadio blijkt iTunes Radio te zijn en zoals we eerder uit geruchten vernamen is het een gratis muziekdienst die voorzien is van reclame. Deze reclame kan je ook afkopen als je een iTunes Match abonnement hebt. iTunes Radio werkt vooralsnog vanaf de herfst alleen nog in de Verenigde Staten op een iPhone, iPad, Mac of Apple TV.

iradio

iWork for iCloud

iWork for iCloud zorgt ervoor dat je Keynote, Pages en Numbers nu online via het web kan gebruiken op een Mac of pc. Qua functionaliteit is het vergelijkbaar met Google Docs.

Keynote gemist? 

De WWDC 2013 keynote is via deze link terug te zien.