Apple keurt iPhone applicatie met karikaturen van politici af

De verontwaardiging was groot toen Apple onlangs de JeePee iPhone applicatie uit de App Store verwijderde. Na klachten van de RVD moest de JeePee iPhone applicatie waarin we een vrolijk dansende premier Balkenende zagen uit de App Store verdwijnen. Dat de premier zelf wel kon lachen om de JeePee iPhone applicatie was de RVD ontgaan.

Cartoonist Tom Richmond kreeg gisteren van Apple ook te horen dat zijn iPhone applicatie met karikaturen van het Amerikaanse congres niet in de App Store zal verschijnen. Zijn iPhone applicatie maakt publieke figuren belachelijk en dat mag niet van Apple. De leden van het congres zijn in de applicatie afgebeeld als karikaturen. Bobble Rep – 111th Congress Edition is een database waarmee de iPhone gebruiker meer te weten kan komen over de 540 leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

congrs

Cartoonist Tom Richmond die ook werkt voor het Amerikaanse blad MAD kreeg van film regisseur en entrepreneur Ray Griggs de opdracht om de iPhone applicatie te maken. Griggs kreeg van het Apple App Store goedkeuring team de volgende reactie:

Subject: Bobble Rep – 111th Congress Edition 1.0: Application Submission Feedback

Please include the line below in follow-up emails for this request.

Follow-up:  87280909

Dear Mr. Griggs,

Thank you for submitting Bobble Rep – 111th Congress Edition to the App Store. We’ve reviewed Bobble Rep – 111th Congress Edition and determined that we cannot post this version of your iPhone application to the App Store because it contains content that ridicules public figures and is in violation of Section  3.3.14 from the iPhone Developer Program License Agreement which states:

“Applications may be rejected if they contain content or materials of any kind (text, graphics, images, photographs, sounds, etc.) that in Apple’s reasonable judgement may be found objectionable, for example, materials that may be considered obscene, pornographic, or defamatory.”

A screenshot of this issue has been attached for your reference.

If you believe that you can make the necessary changes so that Bobble Rep – 111th Congress Edition does not violate the iPhone Developer Program License Agreement, we encourage you to do so and resubmit it for review.

Regards,

iPhone Developer Program

****************************

cartoon2

Cartoonist Tom Richmond is woedend omdat hij nu voor niets de 540 karikaturen van de leden van het Amerikaanse congres heeft gemaakt. Hij schrijft op zijn blog dat de applicatie een handig hulpmiddel zou zijn om meer te weten te komen over de leden van het congres of met ze in contact te komen. De hoofden van de leden kan je door je iPhone te schudden ook laten wiebelen maar volgens Richmond is de “bobblehead” functie niet bedoeld om de leden belachelijk te maken. Het trieste is dat de applicatie voornamelijk bedoeld is voor (jonge) mensen die geïnteresseerd zijn in hun volksvertegenwoordigers in Washington.

cartoon

Bron: Blog Tom Richmond