Apple introduceert OS X Yosemite en iOS 8 maar nog geen nieuwe hardware

Apple gaf zojuist de jaarlijkse keynote met alleen software updates maar ook de introductie van een nieuwe programmeertaal met de naam Swift. Het vervangt Objective-C en heeft voor software ontwikkelaars vooral als voordeel dat het eenvoudiger en veel sneller werkt. Apple kondigde ditmaal geen nieuwe hardware aan. De keynote kan je terug kijken via deze link.

De  2014 WWDC keynote opende met de onderstaande video waar je al een beetje uit kon proeven dat de WWDC vooral draait om de software ontwikkelaars en de programma’s die zij creëren. Zij hebben de manier waarop we met elkaar omgaan, leren, vermaken, werken en leven veranderd. De video is een bedankje van Apple aan software ontwikkelaars.

OS X Yosemite

Apple introduceerde OS X 10.10 Yosemite met nieuwe vormgeving van het dock, icoontjes en doorzichtige venters. Het notificatiecentrum heeft een today weergave gekregen. Spotlight heeft sterk verbeterde zoekfuncties gekregen. De agenda is overzichtelijker geworden. Nieuw is iCloud drive, een cloud opslagplaats voor iOS, OS X en windows bestanden die je op al je Macs, PC’s en iOS devices kan benaderen en delen. Airdrop werkt nu ook tussen OS X en iOS. Nieuw is ook Handoff waarmee je op een Mac begint te werken aan een document en het later onderweg verder kan bewerken op je iOS device. Safari maakt gebruikt van nieuwe html5 technologie die het mogelijk maakt om twee uur langer naar bijvoorbeeld een Netflix video op een MacBook Air te kijken. De Mac staat nu ook altijd in verbinding met je iPhone. Als er geen WiFi beschikbaar is gebruik je meteen de verbinding van je iPhone zonder dat je daarvoor een hotspot moet opzetten. Het is nu ook mogelijk om via je Mac (met de gsm-verbinding via je iPhone) personen te bellen. Door de constante koppeling met je iPhone kan je nu ook sms en iMessage berichten beantwoorden. SMS berichten zijn nieuw omdat je nu ook via een Mac met personen kan communiceren die (nog) niet in het bezit zijn van een iPhone. OS X Yosemite is deze herfst gratis verkrijgbaar.

yosemite

iOS 8

Inmiddels zijn er 800 miljoen iOS devices verkocht. iPod touch: 100 miljoen,  iPad 200 miljoen en 500 miljoen iPhones gebruikers. 130 miljoen mensen kochten het afgelopen jaar een nieuw iOS device. Veel mensen gebruikten daarvoor een Android. 97% van die gebruikers is zeer tevreden over iOS. 9 van de tien iOS gebruikers heeft inmiddels iOS 7 geïnstalleerd. Bij Android is dit juist andersom. Veel gebruikers draaien op sterk verouderde software. 99% van de Android gebruikers is daardoor zeer kwetsbaar voor malware. In iOS 8 is het nu ook mogelijk om gesproken tekstberichten te versturen en notificaties zijn direct te beantwoorden zonder dat je daarvoor de desbetreffende applicatie moet openen.

Zoals verwacht introduceerde Apple een app om je gezondheid te monitoren. Via de Health app kunnen accessoires van derden gegevens over je gezondheid bijhouden. Ook Homekit is aangekondigd waarmee software ontwikkelaars tools kunnen ontwikkelen om huiselijke elektronica te bedienen.

Apple heeft het toetsenbord van iOS slimmer gemaakt zodat het teksten die je vaak gebruikt kan voorspellen. De functie is nog niet voor de Nederlandse taal beschikbaar. iOS 8 brengt ook ondersteuning voor toetsenborden van derden zoals Swype. Contactpersonen waar je veel contact mee hebt staan nu bovenin in het menu (twee keer snel op de homeknop drukken) overzicht van openstaande apps. iOS 8 is ook vanaf de herfst beschikbaar vanaf de iPad 2 en voor de iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s en de nog aan te kondigen iPhone 6.

ios8