Apple heeft een eigen AIVD

Volgens een bericht op Gizmodo heeft Apple een eigen AIVD op de werkvloer. Het zogenaamde Worldwide Loyalty Team staat onder medewerkers ook wel te boek als de Apple Gestapo, een groep van mollen die functioneren als spionnen op de werkvloer in Cupertino, het buitenland maar ook in Apple stores. Ze rapporteren hun bevindingen direct naar Steve Jobs en Oppenheimer.

Tom, ex medewerker van Apple op de campus in Cupertino beschrijft tegenover Gizmodo hoe het is om te werken in een bedrijf waar je constant het idee hebt dat big brother over je schouder meekijkt. Geen privacy op de werkplek is iets wat hij met zijn collega’s moest delen. Apple heeft mollen in dienst die vooral afdelingen controleren waar de kans op uitlekken van gegevens groot is. Het management van die afdelingen weet niet wie de mollen zijn. Op het moment dat ze vermoeden dat een medewerker informatie naar buiten lekt komen de special forces van Apple in actie. De manager van de afdeling vraagt vervolgens aan alle medewerkers om achter hun bureau te blijven zitten en geeft instructies. De mollen geven alleen maar aan wat er moet gebeuren ze nemen zelf niet deel aan de operatie maar functioneren als waarnemers op de werkvloer.

Alle GSM’s van de medewerkers worden ingenomen maar als je als medewerker wil bellen dan mag dat onder toezicht. The special forces controleren vervolgens alle toestellen en aangezien Apple medewerkers na een jaar dienstverband een gratis iPhone krijgen gaat het meestal om iPhones. Camera’s en fototoestellen zijn verboden op de Apple campus. Van gewone mobiele telefoons maken de special forces een backup op een laptop.

Alle SMS berichten, laatste gesprekken en foto’s worden door de special forces bekeken. Tijdens dit langdurige proces (lockdown) mogen de medewerkers geen gebruik maken van de computers op hun bureau en het is niet toegestaan om met elkaar te praten en moeten ze een NDA tekenen waarin staat dat ze niet over het onderzoek mogen praten. Als een medewerker niet wil meewerken kan hij direct vertrekken. Gevolg is wel dat je op zo’n moment meteen hoofdverdachte bent.

Als the special forces vinden waar ze naar op zoek zijn vragen ze de persoon die informatie heeft gelekt om tot het einde van de dag te blijven waarna hij onder toezicht van beveiligingsmedewerkers van de Campus wordt verwijderd. Er zijn ook indicaties dat verdachten worden geïntimideerd en bedreigd met rechtszaken.

Het Worldwide Loyalty Team checkt ook dagelijks de email gegevens van alle medewerkers en als er al iets uitgelekt is proberen ze de schade te herstellen door bijvoorbeeld fake afbeeldingen in de media te verspreiden. Hypes rond lanceringen van nieuwe producten die te groot zijn proberen ze ook af te zwakken als het product te veel aandacht krijgt.

Zo is Apple de afgelopen jaren veranderd van een happy hippie company in een bedrijf met KGB praktijken.

500x_apple-gestapo