Apple geeft eis Europese Unie wel aan Chinezen via een gratis Micro-USB adapter

In 2009 tekenden tien fabrikanten van mobiele telefoons, waaronder Apple een overeenkomst over de standarisering van opladers voor mobiele telefoons. De standaard oplader zou worden voorzien van een micro-usb aansluiting en deze zou in 2011 op de markt komen. Toekomstige iPads, iPods, en iPhones zouden volgens de EU vanaf 2011 worden voorzien van de nieuwe universele oplader. Van de opgelegde Europese norm is helemaal niets van terechtgekomen.

Alle iDevices van Apple zijn nog steeds voorzien van een oplader zonder micro-usb aansluiting. Sinds de release van de iPhone 5 is de dock connector vervangen door de nieuwe 8-pins Lightning connector die dunner, slimmer en meer duurzaam is dan zijn voorganger. In de doos tref je daarnaast een lader aan waar je wel een micro-usb kabel kan aansluiten maar het is niet de universele oplader die de EU graag had gezien. Daarbij kon je op de lader van de eerste generatie iPhone uit 2007 ook al een USB naar micro-usb kabel aansluiten. Punt is dat de universele oplader die de EU graag wil niet in de verpakking zit.

In november vroegen we VVD-Europarlementariër Manders, die de discussie in 2009 aanzwengelde hoe het nu zit met de universele oplader. Zijn politiek assistent liet ons weten dat Manders een schriftelijke vraag hierover zou stellen aan de Europese Commissie. Je raad het al we hebben nooit meer wat vernomen van Manders of zijn politiek assistent. Daarmee kunnen we de universele oplader voorgoed verwijzen naar het rijk der fabelen.

Vreemd genoeg treffen Chinese iPhone 5 eigenaren sinds deze week in de doos van hun iPhone 5 wel een gratis Micro-USB adapter aan zodat ze hun bestaande Micro-USB kabeltjes ook kunnen gebruiken met hun Apple oplader.

Deze Lightning naar Micro-USB adapter is ook hier te koop maar dan betaal je er €20 voor.

De Europese Commissie dreigde destijds zelfs met een importverbod van hardware die niet voorzien was van een Micro USB-stekker ook dat blijkt spierballentaal te zijn geweest.

Het zou goed zijn als de Europese Commissie op zijn minst van Apple eist dat Europese iDevices worden voorzien van een gratis Lightning naar Micro-USB adapter. Misschien moeten de Europarlementariërs eens contact opnemen met hun Chinese collega’s want die hebben het wel voor elkaar gekregen dat eigenaren van een iDevice ook hun Micro USB-hardware kunnen opladen met een Apple oplader en de gratis Lightning naar Micro-USB adapter.