Apple gebruikt nog steeds minderjarige kinderen voor de productie van je iPhone en iPad

Op papier is het verboden door Apple maar in de praktijk ziet het er heel anders uit. Foxconn maakt al jaren gebruik van minderjarige kinderen om Apple hardware zoals de iPhone en de iPad in elkaar te schroeven. Niemand maakt zich daar nog druk om en op een dag als vandaag is de uitnodiging die Apple aan de media verstuurde voor een “iPad mini” media event voor de meeste blogs en nieuwssites helaas nieuwswaardiger.

Het is een verhaal wat al veel langer speelt, in februari schreven we al dat Foxconn jaarlijks gebruik maakt van 430.000 onderbetaalde studenten. Medewerkers in vaste dienst hebben het inmiddels redelijk goed maar Foxconn maakt massaal gebruik van stagiaires en die kan je vergelijken met moderne slaven. Het is het grootste stage programma ter wereld en ook het meest uitbuitende. Met hulp van de overheid, scholen en de Foxconn fabrieken worden veel minderjarige studenten verplicht ingezet als stagiair.

Ze doen daar volgens de Foxconn directie werkervaring op maar iedereen snapt dat ze daar een harde les krijgen in economie en globalisering. Om aan de toenemende vraag van de iPhone 5 en iPads  te voldoen huurde Foxconn dit jaar volgens een schatting alleen al zo’n 180,000 stagiaires in gedurende de zomermaanden. Volgens studentenorganisaties is dit aantal nog veel groter. Ze schatten dat er soms momenten zijn dat van de 1.3 miljoen Foxconn medewerkers er 430.000 stagiaires werken in de Fabrieken.

Vreemd genoeg worden in al die mooie rapporten van Apple waarin staat dat het steeds beter gaat de stagiaires nooit genoemd. Zo ook in alle Apple Supplier Responsibility Reports . Ook de mainstream Westerse media heeft het tot nu toe nooit gehad over het massaal gebruik van stagiaires, lees (minderjarige) studenten. De studenten vallen tussen wal en schip omdat ze niet worden gezien als medewerker door vakbonden en als er een controle of audit is bij de Foxconn fabrieken, verspreiden ze de werknemers zodat de studenten niet opvallen.

Vandaag verscheen er een artikel in The Financial Times waarin Foxconn toegeeft dat ze gebruik maakt van minderjarige kinderen:

“Our investigation has shown that the interns in question, who ranged in age from 14 to 16, had worked in that campus for approximately three weeks,” the company said. “This is not only a violation of China’s labour law, it is also a violation of Foxconn policy, and immediate steps have been taken to return the interns in question to their educational institutions.”

Helaas staan er geen cijfers bij het artikel maar je kan aannemen dat het om honderduizenden (minderjarige) stagiaires gaat. Dat Apple nog steeds gebruik maakt van Foxconn is natuurlijk een schande en dat ze in Cupertino zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van het misbruik van (minderjarige) studenten is nog erger. Wij schreven in februari al over de minderjarige studenten, dat weet Apple ook maar alles draait om de productie van de iPhone 5 en de iPad mini en andere Apple hardware. Het welzijn van kinderen interesseert ze in Cupertino blijkbaar weinig.

Op verzoek van Cook heeft de Fair Labour Association (FLA) onderzoek gedaan. Al vrij snel wist de FLA te melden dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken beter dan gemiddeld waren maar die conclusie is later weer ingetrokken. Afgelopen zomer bleek dat er nog steeds grote problemen zijn in de Foxconn fabrieken die Apple gebruikt. Als consument vragen wij ons af of het nog wel gepast is om Apple producten te kopen. Bij aankoop bekruipt je toch het gevoel dat er misschien een kind jouw iPhone of iPad in elkaar heeft gezet en dat gevoel moet Apple wat ons betreft wegnemen.