Apple gaat je slaapritme minder verstoren met iOS 9.3 update

In 2014 bleek al dat het lezen van een e-book of het gebruik van een iPad of een iPhone in bed slecht voor je is. Het blauwe licht verstoord de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit heeft tot gevolg dat je slaapritme verstoord wordt omdat je biologische klok, die werkt met behulp van licht in de war raakt. Daarnaast duurt het ook langer voordat je in slaap valt, je slaapt minder diep en je wordt niet uitgerust wakker.
hekkie dark
Structureel gebruik van een iPhone of iPad kan een slaapritme stoornis veroorzaken en op den duur zelfs obesitas, diabetes of kanker veroorzaken. Daar zijn ze bij Apple ook vast van geschrokken en de iOS 9.3 update die binnenkort verschijnt gaat daar wat aan doen. In de update zit een “Night Shift” functie die de kleuren en de achtergrondverlichting van je iPhone of iPad aanpast aan de tijd van de dag:

“Many studies have shown that exposure to bright blue light in the evening can affect your circadian rhythms and make it harder to fall asleep. Night Shift uses your iOS device’s clock and geolocation to determine when it’s sunset in your location. Then it automatically shifts the colors in your display to the warmer end of the spectrum, making it easier on your eyes. In the morning, it returns the display to its regular settings. Pleasant dreams”.

Het idee is niet nieuw en lijkt veel op de Mac app f.lux die het licht van je display aanpast aan de tijd van de dag. Als het buiten donker aan het worden is maakt de app de kleuren warmer qua kleurtemperatuur. Via deze link kan je meer lezen over de nieuwe iOS 9.3 functies.
ios 9.3