Apple en Samsung botsen in Haagse rechtbank over octrooien

Vandaag was de tweede zittingsdag in de Haagse rechtbank waar Apple fabrikant Samsung beschuldigde van octrooi-inbreuk en Apple wil eist een importverbod op de Galaxy Tab 10.1 in Nederland. In Europa is dat al het geval. Of dat ook in Nederland gaat gebeuren weten we op zijn vroegst op 13 oktober en op 15 september wordt de uitspraak verwacht. Een Duitse rechter bepaalde eerder deze week dat er een voorlopig importverbod voor de Galaxy Tab 10.1 geldt in heel Europa, behalve Nederland.

Vandaag kwam vooral het uiterlijk van de Galaxy Tab en Galaxy smartphones ter sprake in vergelijking met de iPhone en de iPad. Ook de manier om een Samsung smartphone te ontgrendelen is gekopieerd van Apple maar Samsung ontkent dat. De advocaten van Apple noemden Samsung een bedrijf met gebrek aan innovatie:

“De iPhone was een gamechanger, de Galaxy S niet. Toen de Galaxy S uitkwam reageerden mensen boos en verbaasd, niemand zei dat het een nieuw apparaat was.”

Probleem voor Samsung is vooral dat Apple het modelrecht heeft op het uiterlijk van de iPad en iPhone. Daar is vandaag uitvoerig over gesproken en Apple heeft Synovate een marktonderzoek laten uitvoeren om aan te tonen dat de  Galaxyproducten van Samsung te veel lijken op de iPhone en iPad. 80% van de Nederlanders heeft in het onderzoek aangegeven dat de iPad en de Galaxy Tab identiek zijn of in ieder geval dezelfde uitstraling hebben. Volgens Apple heeft 53% van de ondervraagden ook aangegeven iOS dezelfde indruk geeft als Android waarmee de apparaten van Samsung werken.

Samsung was woest omdat een deel van de octrooischending te verhalen is op Google maar Apple spreekt Samsung daarop aan omdat de producten van het Zuid-Koreaanse bedrijf er gebruik van maken. De zaak is volgens Samsung te ingewikkeld voor een kort geding en kan niet binnen enkele weken worden beoordeeld. Samsung wil liever een normale rechtszaak. Nadeel is dat die soms wel jaren kunnen duren. Of het inderdaad zo ingewikkeld is weten we op 15 september.

Apple heeft al eerder gesprekken gehad met Samsung met de vraag om te stoppen met het kopiëren van Apple producten. Samsung heeft daar geen gehoor aan gegeven. Apple wil geen geld zien van Samsung maar wil alleen dat het bedrijf stopt met de inbreuk op het intellectueel eigendom van Apple.

Aan het einde van de zitting werden pers en andere belangstellenden uit de rechtzaal weggestuurd omdat Samsung essentiële en vertrouwelijke informatie aan de rechter wilde laten zien? Hebben ze de iPhone 5 al nagemaakt en gaan ze hem eerder lanceren dan Apple ;)

Bron: Nu.nl