Apple (doesn't) Care voor de iPhone in Nederland en België?

Binnenkort loopt de garantie van de iPhone 3G af van de mensen die vorig jaar als een van de eersten een iPhone 3G hebben gekocht. Gaat je iPhone na een jaar kapot dan heb je in ieder geval nog een abonnement wat een jaar loopt. Dat is de enige garantie die je als Nederlander en Belg hebt als je de bijsluiter van Apple in de doos van je iPhone serieus neemt. Daar staat in dat op een iPhone 12 maanden garantie zit terwijl de meeste fabrikanten van mobiele telefoon inmiddels standaard 24 maanden garantie geven.

In ItaliëFrankrijkDuitsland*, OostenrijkZwitserland, en zo kunnen we nog wel even doorgaan kan je voor € 69,00 een Apple Care Protection plan voor je iPhone kopen. Voordeel van zo’n Apple Care protection plan is dat de garantie van je iPhone 2 jaar langer doorloopt. Je koopt dus 2 jaar aanvullende garantie voor € 69,00. Nu niet meteen naar de Apple Store gaan want in heel Europa is Apple Care voor de iPhone te koop behalve in Nederland en België?

Voor Europa is bepaald dat iedereen volgens de wet twee jaar garantie heeft. Dit staat in de Europese Richtlijn Koop en Garantie. Die twee jaar is een minimum. Het kan dus zijn dat in sommige Europese landen de garantie zelfs langer is. Lang leve Europa (had je nou maar gestemd) maar in de Nederlandse wet staat niet hoeveel jaar garantie je hebt. Toch heb je in Nederland vaak langer dan twee jaar garantie. Dat hangt af van het product wat je koopt.

Een iPhone zou minstens twee jaar moeten meegaan. T-Mobile verkoopt hem ook met een 2 jarig contract en je mag er dan als consument ook vanuit gaan dat je minimaal twee jaar met een iPhone kan bellen.

Apple maakt het nog mooier door een papiertje in de doos van je iPhone te stoppen waarop staat dat je 1 jaar garantie hebt in het land van aankoop. Koop je, je iPhone in het buitenland dan moet je hem daar ook weer laten repareren. Een keertje terug naar België voor een defecte iPhone is nog niet zo erg maar als je dacht dat je een koopje hebt met je Zuid Afrikaanse iPhone dan is dat dus niet zo.

Kortom gaat je iPhone stuk na een jaar dan is T-Mobile wettelijk verplicht om voor vervanging te zorgen en dat is misschien ook wel de rede waarom er geen Apple Care te koop is in Nederland? Je hebt gewoon minstens 2 jaar garantie. T-Mobile moet ervoor zorgen dat je, je iPhone een aantal jaren gewoon kunt gebruiken. Dit geldt ook als je geen extra garantie hebt gekocht.

Checken of je nog garantie hebt kan via Apple via de volgende link maar dat gaat maar tot 12 maanden daarna heb je volgens de wet nog een jaar. Als je Nederlandse iPhone kapot gaat moet je terug naar T-Mobile en in België naar Mobistar.

Wij vinden de garantie termijn van 1 jaar voor de iPhone te kort en volgens de huidige Nederlandse wetgeving klopt die dus ook niet. Hoe het consumentenrecht in België werkt weten we niet. Daarnaast is het bizar dat Apple geen wereldwijde garantie geeft op een iPhone? De rest van hun producten hebben dat wel waarom de iPhone niet?

* Apple Care voor de iPhone kost in Duitsland € 57,98

apple care