iOS 10 brengt veel functies die anderen al veel eerder brachten

Apple introduceerde vandaag iOS 10 wat vanaf de herfst samen met de release van de iPhone 7 ook beschikbaar zal zijn voor eigenaren van de iPhone 5, 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE en iPad 2, 3, 4, Air, Air 2 en de twee iPad Pro’s. Berichten zijn in iOS 10 voorzien van effecten en stickers die je doen denken aan Facebook Messenger.

iMessage berichten kan je nu opleuken met ballonnetjes, confetti of vuurwerk voor speciale gebeurtenissen. Via kinderlijke features zoals onzichtbare inkt stuur je berichten die pas zichtbaar worden als je er overheen veegt met je vinger. Handig is de mogelijkheid om handgeschreven notities te gebruiken. Als je een bericht schrijft met bijvoorbeeld het woord “liefs” dan kan je dat woord eenvoudig vervangen door een emoji van een hartje. Software ontwikkelaars kunnen via iMessage nu ook diensten aanbieden zoals bestellingen van eten of links met previews van muziek wat direct te koop is via Apple Pay wat nog niet beschikbaar is in Nederland.
2
Siri is nu ook te gebruiken door software ontwikkelaars en HomeKit krijgt een app met de naam Home. Qua functionaliteit vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nest app. Je kan dan op afstand je camera, thermostaat en je rookmelder bedienen. Voordeel is wel dat er meer leveranciers beschikbaar zijn van smarthome hardware en een Apple TV kan detecteren of er mensen in huis zijn.
home
Veel echte vernieuwing zagen we niet in iOS 10. Je kan rustig stellen dat Apple zelfs dingen heeft gekopieerd van Google. We zien dat bij de foto’s app maar ook de nieuwe mogelijkheden van het ontgrendelscherm die iOS 10 brengt zagen we al bij Android. Zo is het nu mogelijk om direct op een ingekomen bericht te reageren zonder eerst je iDevice te ontgrendelen.
stickers
Apple noemt iOS 10 de grootste iOS update ooit maar dat valt wat ons betreft best wel mee. Software ontwikkelaars kunnen nu al beoordelen of dat klopt en de massa kan in de herfst aan de slag met iOS 10.