Apple beantwoord kamervragen van VVD

De vragen van Tweede Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias van de VVD over de opslag, het gebruik en het doorverkopen van locatiegegevens door Apple zijn beantwoord door Apple. Leden van het Amerikaanse congres stelden dezelfde vragen aan Apple en hebben inmiddels een reactie gekregen van Apple.

Apple verzamelt locatiegegevens van gebruikers via de iPhone, iPad, Mac computers maar ook via de Safari browser die ook op windows computers geïnstalleerd kan worden. De locatiegegevens worden twee keer per dag naar Apple verzonden als er een verbinding met internet is. Belangrijk is dat de gegevens worden gecodeerd waardoor de gegevens anoniem zijn. De gegevens krijgen een identificatienummer wat om de 24 uur wordt gewijzigd. Volgens Apple moet de gebruiker eerst zelf toestemming geven voor het verzenden van de locatiegegevens. Locaties van personen met GPS gegevens worden omgezet in postcodes en daarna pas verzonden naar Apple en zijn volgens Apple ook anoniem.

Telecom providers moeten zich houden aan regel 222 van de telecom-wet. Het is een bescherming van gebruikers zodat er altijd eerst toestemming gegeven moet worden voor het delen van locatiegegevens. Apple hoeft hier niet aan te voldoen omdat ze geen telecom provider is maar voldoet wel aan de regel.  Apple is niet uniek in het verzamelen van locatiegegevens, ook Google maakt gebruik van deze gegevens.

Wij zijn benieuwd of Maria van der Hoeven, demissionair minister van Economische Zaken deze reactie ook aan Hennis-Plasschaert en Elias stuurt?

Afbeelding via ModMyi