App Store en iTunes Accounts gehackt

Een groot aantal App Store en iTunes Accounts zijn de afgelopen dagen gehackt. Vanmiddag viel applicatie ontwikkelaar Thuat Nguyen door de mand toen ineens bleek dat 40 tot 50 van zijn applicaties wel ineens heel snel stegen in de top van de meest verkocht iPhone applicaties. Op het MacRumors forum stijgt inmiddels de lijst van personen waarvan het iTunes account is gehackt.

Nadat de hackers het wachtwoord van de accounts wisten te achterhalen is bij veel slachtoffers de iTunes autorisatie ingetrokken en zijn er vervolgens aankopen gedaan in de App Store. In dit geval opvallend vaak applicaties van software ontwikkelaar Thuat Nguyen. De ontwikkelaar verkoopt voornamelijk onbenullige boeken die allemaal zo’n € 4,99 kosten.

Bij de meeste gehackte accounts is er zo’n € 200 afgeschreven maar er zijn ook meldingen van bedragen tot zo’n € 600. Ondertussen plaatst de applicatie ontwikkelaar reviews via andere iTunes accounts hoe geweldig zijn applicaties wel niet zijn zodat de negatieve reviews van gehackte personen niet opvallen. Directe verwijzingen naar de maker van de applicaties Thuat Nguyen zijn er niet en daardoor is de ontwikkelaar op dit moment niet te traceren.

Help wat moet ik doen?

het is verstandig om direct je App Store aankopen te controleren en je wachtwoord te wijzigen. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de software ontwikkelaar aan de wachtwoorden is gekomen en hoe groot deze fraude is. Eerder op de avond leek het er op dat er alleen Amerikaanse accounts gehackt waren maar inmiddels zien we ook berichten over gehackte Europese iTunes accounts.

Als er meer informatie is updaten we dit artikel.

Update 1

Het lijkt inmiddels om meerdere software ontwikkelaars te gaan die via hun iPhone applicatie op grote schaal fraude plegen. The next web heeft inmiddels meerdere reacties op het blog waarvan de iTunes accounts zijn gehackt.

Alle software is afkomstig van software ontwikkelaars in Azië.

er blijken ook applicaties te zijn gekocht via gehackte accounts die $90 per stuk kosten. Veel van die applicaties stijgen op dit moment in de top van de meest verkochte applicaties waardoor de applicaties nog meer verkocht worden omdat argeloze App Store gebruikers denken dat het een goede applicatie is.

Apple roept gebruikers op om het iTunes wachtwoord te wijzigen.

Volgens MacRumors is dit op zijn minst al 4 weken aan de gang.Update 2


Apple heeft de applicaties van de software ontwikkelaar inmiddels verwijderd uit de App Store.