Amnesty International noemt Apple als afnemer van kobalt wat gedolven is door minderjarige kinderen

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat 7-jarige kinderen in de Democratische Republiek Congo grondstoffen delven voor de accu in jouw iPhone of iPad. Apple staat daarin niet alleen want multinationals als Samsung, Sony, Daimler en Volkswagen maken ook gebruik van het kobalt wat dient als grondstof voor lithium-ionbatterijen.

Dat minderjarige kinderen onder levensgevaarlijke omstandigheden kobalt delven in Congolese mijnen was al bekend maar dat multinationals er (via toeleveranciers) nog steeds gebruik van maken is schokkend. Voor de goede orde, Apple huurt de 7-jarige kinderen niet zelf in maar dit gaat via batterijfabrikanten die het kobalt verwerken in de accu’s voor de producten van Apple.

Grote boosdoener is het Chinese Huayou Cobalt wat kobalt koopt via Congo Dongfang Mining in Congo. Of het kobalt ook daadwerkelijk gebruikt is in accu’s voor Apple hardware is onduidelijk maar Amnesty noemt Apple wel als afnemer van de grondstof. Amnesty International verwijt Apple dat ze onvoldoende checkt of het kobalt in hun producten niet gedolven is door kinderen.

De kinderen werken gemiddeld 12 uur per dag in de mijnen en mogen blij zijn als de 1 dollar per dag verdienen. Het werk is slopend, gevaarlijk en de gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn groot Daarbij krijgen de kinderen ook geen kleding ter bescherming tegen long en huidziekten.

Amnesty maakt zich vooral druk dat Apple en andere multinationals zich volstrekt niet druk maken waar de basisgrondstoffen in hun productieketen vandaan komen.
kobalt