Amerikaanse overheid bezorgd over impact iPad op 3G netwerk

Dat de iPhone de “hummer” is als het gaat om verbruik van 3G dataverkeer is inmiddels wel bekend. AT&T zag vorig jaar een toename van 200% dataverkeer op het netwerk dankzij de iPhone. In Amerika is door de populariteit van de iPhone het AT&T netwerk in sommige grote steden volledig overbelast en is AT&T zelfs even gestopt met de verkoop van de iPhone om erger te voorkomen. De Amerikaanse overheid maakt zich inmiddels ook grote zorgen over de impact die de iPad gaat hebben op de mobiele netwerken.

De Federal Communications Commission (FCC) die¬†verantwoordelijk is voor alle regelgeving in de Verenigde Staten met betrekking tot telecommunicatie heeft een bericht op de website geplaatst waarin staat dat ze zich grote zorgen maken over de impact van de lancering van de iPad. Ze denken dat het enorme dataverbruik van de iPad mogelijk ernstige gevolgen zal hebben voor het Amerikaanse telecom netwerk. Zo vrezen ze een overbelasting van het netwerk door de datastroom die alle iPad’s en iPhones genereren en dat het netwerk daar niet op gebouwd is.

Dat er problemen zijn in Amerika is al langer duidelijk maar de constatering van de FCC is opmerkelijk en zou zelfs kunnen betekenen dat de 3G iPad om overbelasting van het mobiele netwerk te voorkomen niet in Amerika verkocht mag worden. Of de FCC die beslissing al heeft genomen is onduidelijk. Het bericht op de FCC website is in ieder geval wel een bevestiging dat er grote problemen zijn met het AT&T netwerk in Amerika. Je hoeft geen deskundige te zijn wat er gaat gebeuren als ineens een paar honderd duizend mensen met een iPad via een 3G verbinding naar een HD TouTube video gaan kijken….

Door de enorme toename van het aantal smartphones op de Nederlandse telecom netwerken zal het mobiele gebruiksgemak er dit jaar hier ook niet beter op worden. De klachten over slecht 3G ontvangst en slechte data verbindingen zullen alleen maar toenemen. Uitbreiding van het netwerk zit er voorlopig niet in terwijl het aantal smartphone gebruikers blijft stijgen. De populariteit van de iPhone en de komst van de iPad zullen ook op het Nederlandse telecom netwerk een enorme impact hebben. Ruim voor de lancering van de iPad hebben we al geschreven over de conseqenties voor het mobiele netwerk als er steeds meer data slurpende “Hummers” van Apple op de markt verschijnen.