Amerikaanse officier Van justitie: iPhone is ideaal communicatiemiddel voor terroristen en criminelen

Doordat de Snowden files nog ruim de aandacht krijgen ontstaat vaak de indruk dat overheden nog steeds vrij toegang krijgen tot de content op iPhones en en iPads. Dat is sinds de komst van iOS 8 in september 2014 niet meer het geval. Tenminste zover we het nu kunnen overzien. Sinds vorig jaar is het niet meer mogelijk om o.a. berichten, foto’s en contacten van in beslag genomen iPhones te decrypten (ontsleutelen). Een Amerikaanse officier Van justitie trekt nu aan de noodklok en noemt iOS 8 inmiddels al de ideale software voor terroristen. Om de codering te kraken heb je een zeer krachtige computer nodig die pas na 5,5 jaar de code kan kraken. Cruciale gegevens op een mobiele telefoon over een aanslag kunnen nu niet worden onderschept door autoriteiten…. of juist wel maar dat weten we waarschijnlijk pas over enkele jaren.

Na de release van iOS 8 kwam er meteen kritiek van de federale politie FBI en inlichtingendienst NSA. Die kritiek is niet serieus genomen omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten jaren lang berichten konden meelezen. Ook Google ligt onder vuur. Ze bieden software aan waarmee smartphones niet meer te traceren zijn. Bij Apple is dat overigens niet het geval.

Voor inlichtingendiensten en justitie niet meer mogelijk om de gegevens te benaderen vanwege de encryptiesleutel in iOS 8. Ook Apple kan niet meer helpen met het versleutelen van het wachtwoord, dat kan alleen de eigenaar van de iPhone:

For all devices running iOS 8.0 and later versions, Apple will not perform iOS data extractions in response to government search warrants because the files to be extracted are protected by an encryption key that is tied to the user’s passcode, which Apple does not possess.

De Amerikaanse officier Van justitie stelt dat Apple en Google de veiligheid van mensen in gevaar brengt door de encryptie van gegevens. Hij stelt zelfs dat de nationale veiligheid in gevaar is en daar heeft de officier Van justitie natuurlijk wel een punt. Hij gaat nu lobbyen bij politici om toch een backdoor in te bouwen in de iOS software en roept politici op om een hoorzitting te houden. De FBI riep vorig jaar ook al op tot de invoering van een wet om een achterdeur in Android en iOS software mogelijk te maken.
apple-NSA