Amerikaanse iPhone 4 eigenaren krijgen 15 dollar van Apple vanwege Death Grip

In juni 2010 liet Steve Jobs weten dat de iPhone 4 geen ontvangstprobleem heeft en als je signaal wegvalt moet je de iPhone 4 gewoon anders vasthouden. De problemen van de iPhone 4 doken op na het verschijnen van de eerste iPhone 4 reviews en wij schreven daar in Nederland destijds als eerste over. Veel reviewers hadden ontvangstproblemen en dachten in eerste instantie dat het aan het AT&T netwerk lag. Helaas bleek dat dus toch niet zo te zijn en zit het probleem in het ontwerp van de antenne van de iPhone 4.

Bij een stabiel en goed 3G netwerk heb je nauwelijks ergens last van maar de problemen beginnen vooral in gebieden waar een slechte 3G dekking is. Op het moment als je de metalen rand van de iPhone 4 aan de linkerkant aanraakt (Death Grip) verdwijnt het GSM signaal en na zo’n 10 seconden ben je onbereikbaar en zie je de Geen Service melding. Een bumper of hoesje voor de iPhone 4 is dus voor iedereen onmisbaar wil je nog enigszins bereikbaar zijn. Ter illustratie hebben we destijds een video gemaakt van het probleem.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Sgkowqx0MaI’]

Mensen die ontvangstproblemen hadden konden in 2010 hun geld terug krijgen of een zogenaamde bumper aanvragen om het probleem te verhelpen. Jobs tijdens een persconferentie in 2010 over het antenne probleem:

“mensen hebben gezegd dat de bumper het probleem oplost dus dan krijgt iedereen een bumper. Tot 30 September gratis”.

Volgens Jobs is er geen “AntenaGate” en is de iPhone 4 de beste smartphone ter wereld. De persconferentie van Steve Jobs in 2010 over de Death Grip is via deze link nog terug te zien.

CNN noemde de designfout van de iPhone 4 antenne de grootste technische blunder van 2010. Eerst ontkende Apple het probleem, vervolgens lag het aan de software en uiteindelijk loste Apple het probleem tijdelijk op door gratis hoesjes weg te geven. Na de periode van gratis hoesjes verstrekken ontkende Apple wederom dat de iPhone 4 een antenne probleem heeft.First Apple said the problem didn’t exist. Then they said it was a software issue. Then they kind-of admitted it existed and gave away free cases to help. Then, they said it doesn’t really exist anymore and stopped giving away the bumpers.

Bijzonder is dat door het antenne probleem van de iPhone 4 de populariteit van het toestel er niet minder om is geworden. Inmiddels lijkt wel dat iedereen het probleem is vergeten. De technische blunder van Apple is in dit geval een vrij relatief begrip maar de Antennagate (the Grip of Death) periode kan Apple nu alsnog afsluiten.

Sinds 2010 liepen er al meerdere rechtszaken over de Death Grip van de iPhone 4 en daar is vrijdag een collectieve uitspraak uitgekomen. Amerikaanse consumenten die een iPhone 4 hebben kunnen (wederom) een gratis bumper krijgen of 15 dollar op hun bankrekening bij laten schrijven. Met deze uitspraak heeft Apple geluk of ze hebben gewoon goede advocaten in Cupertino. Miljoenen Amerikanen met een iPhone 4 kunnen aanspraak maken op de vergoeding van $15. In Nederland geld deze vergoeding niet en een gratis bumper of hoesje voor de iPhone 4 was alleen tot 30 september 2010 verkrijgbaar. Daarmee is de AntenaGate voorgoed afgesloten en weet je ook bijna zeker dat je na de iPhone 4 alleen nog maar iPhones kan kopen met een prima antenne.

In 2010 ontving de Russische president Medvedev bij een bezoek aan Apple in Cupertino een iPhone 4 van Steve Jobs. Op de onderstaande foto lijkt het net alsof Jobs het ontvangst probleem  van de iPhone 4 aan de president laat zien. Medvedev heeft geen last gehad van de Death Grip want uit een twitter bericht van de persoonlijk medewerker van Dmitry Medvedev bleek dat de presidentiële iPhone 4 was voorzien van een AT&T simlock zodat het toestel onbruikbaar is in Rusland.