Amerikaanse geheime dienst kan achterdeurtjes maken in iOS en OS X applicaties

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst CIA met een gemanipuleerde versie van Xcode iOS en OS X applicaties wist te manipuleren zodat er achterdeurtjes konden worden ingebouwd in iPhones, iPad’s of Macs. Met de gemanipuleerde software was het ook mogelijk om systeeminstellingen van een iDevice te wijzigen of te manipuleren. Dit blijkt uit gegevens die The Intercept vandaag bekend heeft gemaakt.

Uit de documenten blijkt ook dat de Amerikaanse geheime diensten CIA en NSA jaarlijks bijeenkomsten hielden waar ze hun trucjes om de beveiliging van Apple hardware te omzeilen presenteerden. De CIA is ook in staat om de software update functie van OS X te manipuleren zodat er een keylogger op de Mac van een nietsvermoedende gebruiker geïnstalleerd kan worden. Het is niet duidelijk of deze CIA patches nog steeds werken omdat Apple vermoedelijk al veel van dit soort gaten heeft gedicht met patches voor OS X.

De CIA heeft ook onderzocht of het mogelijk was om de group id te kraken van een processor van een iDevice. Dit is de sleutel die data op een iPhone of iPad moet versleutelen met een bijbehorende processor. De CIA is bezig geweest met het vinden van de sleutel voor de A4 en de A5 processor van Apple. Of dat ook gelukt is blijkt niet uit de inmiddels al weer redelijk gedateerde gegevens van klokkenluider Snowden.
apple-NSA