Als je een iPhone 5 in de VS koopt bespaar je al gauw honderden euro’s

Terwijl in Nederland de officiële verkoopprijzen voor de iPhone 5 nog bekend moeten worden gemaakt zijn ze in Frankrijk en Duitsland al bekend. Een goede indicatie van wat we hier in Nederland kunnen verwachten. Daarbij is het ook goed om te weten dat de iPhone 5 in de Verenigde Staten een stuk goedkoper is dan in Europa. 

In Duitsland en Frankrijk betaal je voor de iPhone 5 het volgende:

  1. € 679 voor de 16GB iPhone 5
  2. € 789 voor de 32GB iPhone 5
  3. € 899 voor de 64GB iPhone 5
In de Verenigde Staten betaal je voor de iPhone 5:
  1. $649* voor de 16GB iPhone 5 omgerekend naar euro’s is dat € 495
  2. $749* voor de 32GB iPhone 5 omgerekend naar euro’s is dat € 570
  3. $849* voor de 64GB iPhone 5 omgerekend naar euro’s is dat € 650
Het verschil (exclusief de kosten die je maakt om dollars te kopen plus de 6% saletax) is per iPhone 5 in de Verenigde Staten:
  1. 16GB iPhone 5 € 184
  2. 32GB iPhone 5 € 219
  3. 64GB iPhone 5 € 249
Belasting? 
Als je kennissen vraagt om een iPhone 5 voor je mee te nemen vanuit de VS dan is het goed om te weten dat je tot maximaal  € 430 belastingvrij goederen mag invoeren vanuit de Verenigde Staten.
Garantie
De garantievoorwaarden van Apple zijn inmiddels internationaal dus je hoeft niet meer bang te zijn dat je in het buitenland gekochte iPhone 5 in Nederland niet onder de Apple garantie van één jaar valt.
Netwerk?

Als je een iPhone 5 koopt in de VS moet je wel rekening houden met het netwerk. Voorheen moest je altijd een AT&T toestel kopen omdat die ook werkt op de Nederlandse netwerken. Maar met de komst van de iPhone 5 is het iets ingewikkelder geworden. In de VS zijn er drie verschillende modellen te koop:

Model 1: A1428

Deze iPhone 5 werkt op Amerikaanse en Canadese frequenties op het GSM-netwerk, die verschillen van de 4G frequenties die we in België en Nederland (gaan) gebruiken. De huidige 2G- (Edge en GPRS) en 3G-netwerken zijn universeel aan het 3G-netwerk in de Benelux. De iPhone 5 met modelnummer A1428 voor het AT&T netwerk is ook te koop bij de Amerikaanse Apple Stores.

Model 2: A1429 (CDMA)

Deze iPhone 5 moet je niet kopen omdat je er in Nederland helemaal niets mee kan.

Model 3: A1429 (GSM)

Het derde model is een variant op model 2, die wel met een simkaart werkt en dus gewoon te gebruiken is op het GSM-netwerk. Deze iPhone 5 maakt gebruik van de Europese 4G-frequenties en kan dus gebruikt worden in Europa als er 4G-netwerken beschikbaar zijn. Model 3 is het wereldmodel van Apple en is overal ter wereld bruikbaar, behalve in de VS en Canada voor 4G-verbindingen. De andere modellen zijn in Europa niet te koop, tenzij via het internet. Let dus op wanneer je een iPhone 5 koopt via online veilingsites of in de VS en check altijd of er geen simlock op het toestel zit.

* De prijzen van de iPhone 5 in de Verenigde Staten zijn exclusief salestax van zo’n 6% We benoemen dat niet omdat het slechts om tientjes gaat en omdat er staten zijn in de VS waar je minder belasting betaald.