Alles wat je moet weten over de iOS 4 software update

Morgen, maandag, 21 juni is iOS 4 te downloaden. Nog niet voor de iPad want die update verschijnt pas later dit jaar. Veel eigenaren van een iPad zullen ook in het bezit zijn van een iPhone en daarom hier alvast enkele tips en een overzicht van een aantal nieuwe functies van iOS 4 om de update van je iPhone of iPod touch vlekkeloos te laten verlopen. Mocht je geen iPhone hebben of een iPod touch dan is dit artikel ook interessant want er zijn veel nieuwe functies te zien die ook op de iPad zullen verschijnen bij de iOS 4 software update later dit jaar.

Kan ik upgraden?

iOS 4 is alleen compatible met de iPhone 3G, iPhone 3GS en de iPod touch 2G en 3G. Als je een eerste generatie iPhone of iPod touch hebt is het officieel niet mogelijk om te updaten. Er zijn inmiddels via het jailbreak knutsel circuit wel mogelijkheden om alsnog te updaten naar iOS 4 maar dat kunnen we je niet echt aanraden. De processor van de eerste generatie iPhone en iPod touch is niet geschikt voor het nieuwe besturingssysteem. De iPad update van iOS 4 zal in de herfst verschijnen. iPod touch eigenaren mogen dit keer gratis updaten en dat is nieuw want voorheen moesten ze betalen voor een grote software update. Niet alle voorzieningen zijn overigens geschikt voor alle apparaten. Zo is multitasking bijvoorbeeld alleen beschikbaar op de iPhone 4 en de iPhone 3GS.

Wat kan ik verwachten van iOS 4?

 • Via multitasking kan je tussen progamma’s schakelen, zonder dat de programma’s op de voorgrond langzamer worden of de batterij onnodig wordt gebruikt. (alleen op de iPhone 3GS)
 • Je kan nu maximaal 2.160 programma’s op je iPhone opslaan
 • Bluetooth keyboard ondersteuning
 • Unified inbox in de Mail applicatie Berichten van al je accounts staan in één gecombineerde inbox.
 • Nog geen ondersteuning voor Exchange ActiveSync accounts (Gmail via GoogleSync).
 • E-Mail Bijlagen openen in programma’s van andere fabrikanten
 • Betere controle over locatie gegevens in applicaties
 • Je kunt de achtergrond van het beginscherm wijzigen
 • Applicatie notificaties hebben geen server verbinding nodig
 • iBooks ondersteuning inclusief iBooks App
 • PDF ondersteuning in iBooks
 • Maak rechtstreeks op je iPhone aangepaste iPod playlists
 • sneller overschakelen en opstarten van Apps
 • Je applicaties kan je netjes ordenen in mappen. Maximaal 12 per folder Hierdoor krijg je sneller toegang tot applicaties. De mappen kan je ook in je dock zetten zodat je snel toegang hebt tot maximaal 48 applicaties.

 • HTML5 video afspelen via de Safari browser
 • 5 maal digitale zoom via de foto applicatie
 • Landscape mode is nu ook mogelijk bij weergave van foto albums en je fotobibliotheek
 • als je een foto wil verturen per mail krijg je een menu optie te zien met de vraag of je de foto in een lagere resolutie (small, medium, of large) wil versturen
 • Tik op het beeldscherm terwijl je video-opnames maakt om aan te geven waarop je scherp wilt stellen
 • De verbeterde ingebouwde spellingcontrole werkt in Mail, Notes en andere programma’s

In de laatste Golden Master versie van iOS 4 zitten een aantal functies die je ook in de iOS 4 release van aanstaande maandag zal aantreffen:

 • de iPod touch en de iPhone blijven verbonden met een WiFi basisstation tijdens de sleep mode. Dit is handig omdat je nu VoIP gesprekken en push notificaties kan ontvangen als je iPod touch of iPhone in de stand-by mode (sleep mode) staat.
 • In iOS 4 krijg je er een aantal nieuwe wallpapers bij die je kan gebruiken in je homescreen
 • Via het wereldbolletje op het virtuele toetsenbord kan je via een popup menu schaklen tussen verschillende talen of internationale toetsenborden
 • de gekleurde balkjes die tijdens een gesprek boven in beeld verschijnen hebben nu ook een fuctie voor VoIP gesprekken. Groen is voor telefoon gesprekken, rood voor Voice memo’s, blauw voor tethering en rood voor voIP.
 • de spotlight functie is uitgebreid en is via het instellingen menu ook aan te passen. Nieuw is dat je via spotlight ook kan zoeken via Google en in Wikipedia pagina’s.
 • via voice control zijn er nieuwe functies beschikbaar. Je kan vragen hoe laat het is en hoort de tijd. Welke andere functies er zijn is op dit moment onduidelijk.
 • iOS 4 heeft de mogelijkheid om netwerk instellingen van je telecom provider direct te ontvangen (OTA). Je ontvangt nieuwe instellingen via een push notificatie en kan na goedkeuring de netwerk instellingen updaten. In voorgaande firmware versies was dit alleen mogelijk via iTunes.

Na de update naar iOS 4 zitten de Klok, Kompas, rekenmachine en voice memo applicaties in een mapje op je beginscherm met de naam hulprogramma’s

er zijn een aantal nieuwe status icoontjes zichtbaar bij gebruik van applicaties. Zo zie je een pijltje die naar het noord-oosten wijst om aan te geven dat je gebruik maakt van navigatie functies, een slotje als je gebruik maakt van de mode om de beeldscherm oriëntatie te locken en is het icoontje van de iPod functie ook zichtbaar.

Oriëntatie mode om het scherm te locken. Als je bijvoorbeeld een boek leest in landscape mode kan je het scherm vast zetten (locken). Als je vervolgens je iPhone kantelt naar portret mode blijft het beeldscherm gelocked in de landscape mode.

In het menu instellingen, Algemeen, Netwerk zit een nieuwe optie om mobiele data uit te schakelen. Dit is handig als je de batterij wil sparen of voor gebruik in het buitenland. De iPhone kan op deze namier geen gebruik meer maken van een mobile data verbinding.

In het menu instellingen, Algemeen, locatie gegevens kan je nu aanvinken welk programma gebruik mag maken van de GPS, Wi-Fi mapping, en de locatie gegevens via een GSM mast. Boven in beeld zie je een pijltje verschijnen in de menu balk met een pijltje wat naar het noord-oosten wijst als een programma gebruik maakt van locatie gegevens.

Via de Safari browser kan je nu kiezen uit drie zoekmachines: Google, Yahoo! en Bing.

In totaal zijn er meer dan 100 nieuwe functies verwerkt in de iOS 4 firmware, de eerste reacties over de firmware zijn positief maar de echte bugs komen pas tevoorschijn als meerdere mensen de de software gaan gebruiken. Tijdens de beta testfase blijven er soms helaas bugs onopgemerkt. Hier kan je nog meer nieuwe functies zien van iOS 4.

Wij hebben iOS 4 nu twee weken in gebruik en zijn tot nu erg tevreden over de update. De totale stand-by tijd lijkt op een iPhone 3GS wel iets minder maar dat kan ook komen door applicaties komen omdat die op dit moment nog niet allemaal compatible zijn met iOS 4. Zo zijn een aantal applicaties van (Nederlandse) software ontwikkelaars die wij gebruiken nog niet compatible met iOS 4 en vertonen hierdoor vreemde bugs. Spontaan afsluiten van de applicatie, scrollen door berichten werkt niet meer etc, etc.

iTunes en Apps updaten

Om de iOS 4 update te installeren op een iPhone 3GS, 3G of op de iPod touch heb je iTunes 9.2 nodig. Het is ook handig om alvast applicaties te updaten omdat sommige Apps niet meer volledig compatible zijn met iOS 4. De meeste grote software ontwikkelaars hebben de Apps al compatible gemaakt met iOS 4. Als je gebruik maakt van applicaties die je echt niet kan missen is het verstandig om op de website van de software ontwikkelaar te kijken of er problemen te verwachten zijn met iOS 4.

Backup

Voordat je iOS 4 gaat installeren is het verstandig om eerst een backup te maken van alle gegevens die nu op je iPhone staan. Dit doe je door de iPhone te synchroniseren met iTunes. Daarbij worden de aankopen die op je iPhone staan overgezet naar je iTunes bibliotheek en je persoonlijke data zoals contact gegevens, mail en de Agenda. De beste manier om te updaten is om een complete restore te doen waardoor alle gegevens die nu op je iPhone staan gewist worden. Daarna kan je ervoor kiezen om de gegevens via de backup functie van iTunes terug te zetten of om je bestanden handmatig terug te zetten op je iPhone.

Instellingen en netwerk gegevens

na een syncronisatie met iTunes kan je er ook voor kiezen om gewoon te updaten. Via deze functie blijven je netwerk gegevens en je instellingen bewaard. Nadeel van deze optie is wel dat er vervuiling van oude gegevens in de nieuwe iOS 4 update kan zitten. Als je onzeker bent over de instellingen kan je ook eerst scherm afbeeldingen maken van je instellingen en e-mailen naar een account die je na de update nog kan raadplegen.

Het downloaden van iOS 4 duurt even, de laatste Golden Master versie was voor de:

 • iPhone 3GS – 377MB
 • iPhone 3G – 292MB
 • iPod touch 3G – 356MB
 • iPod touch 2G – 308MB

Simlock en jailbreak?

Na het updaten naar iOS 4 of de restore moet je de iPhone opnieuw activeren en mocht je gebruik maken van een software unlock dan is het niet verstandig om te updaten. Je raakt door de update je unlock kwijt en je bent aangewezen op de software unlock en jailbreak voor iOS 4 die overigens later volgende week zal verschijnen. Op dit moment is de unlock nog in een beta stadium. Mocht je afhankelijk zijn van een unlock wacht dan eerst de reacties af als de jailbreak en unlock voor iOS 4 beschikbaar zijn.

Als je echt niet kan wachten tot maandag en de regenachtige zondagmiddag alvast wil gebruiken om te updaten dan kan je ook alvast de iOS 4 Golden Master candidate installeren, op eigen risico.

Als je tot morgen wacht met de iOS 4 update dan kan je alvast iTunes updaten naar versie 9.2. Op een Mac doe je dat via Appeltje (linksboven) en kies Software-update en voor een PC kan je de iTunes update via deze link downloaden.