Alle verslaggevers van de New York Times gaan een iPhone 4 gebruiken als portable camera

Veel journalisten gebruiken inmiddels al een iPhone 4 als handig hulpmiddel om snel foto’s te versturen of om video’s op te nemen. Een recent voorbeeld is Tim Verheyden, journalist bij de Belgische commerciële zender VTM die vanuit Caïro zijn iPhone 4 gebruikte om verslag te doen van de volksopstand in Egypte. De Egyptische ordediensten hadden de camera en satellietzender van de VTM-ploeg in beslag genomen en Verheyden moest hierdoor noodgedwongen zijn iPhone 4 gebruiken om de VTM kijkers op de hoogte te houden.

De New York Times heeft het nut van de iPhone 4 ook begrepen en gaat alle verslaggevers uitrusten met een iPhone 4 als portable camera waar je ook nog eens mee kan bellen en e-mailen. De video’s die de verslaggevers opnemen kunnen snel verzonden worden naar de redactie via Aspera. Een jaar geleden schreven we hier al eens eerder over. Aspera heeft het zogenaamde fasp-protocol ontwikkeld waarmee data via een iPhone op hogere snelheid kan worden verzonden. CNN gebruikte het als eerste om video materiaal van de aardbeving in Haïti naar de redactie in Amerika te sturen.

Voor het echte veldwerk in het buitenland worden de video’s verstuurd via een BGAN wat staat voor Broadband Global Area Network, een klein kastje van 1 kilo wat werkt op een accu of netspanning die je voorziet van een breedband verbinding van 492kbps via satelliet. Veel van de beelden die op dit moment uit Egypte komen worden (live) via BGAN’s verstuurd. Andrew Ross Sorkin van de New York Times gebruikte op 25 januari als eerste verslaggever een iPhone 4 om verlag te doen vanuit Davos.

Door gebruik te maken van een iPhone 4, een BGAN of Aspera zijn verslaggevers flexibeler en voor kranten die steeds vaker gebruik maken van video is het een goedkope oplossing waarmee ze bijna realtime verslag kunnen doen.

Bron: Beet.TV