Alle seinen staan op groen maar ProRail maakt mobiel bereik in spoortunnel Delft nog 6 maanden onmogelijk

Al weer bijna een jaar geleden stelden de Tweede Kamerleden Hoogland en Oosenbrug van de PvdA vragen over het gebrekkige telefoonbereik in spoor en metrotunnels. Specifiek werden de Rotterdamse metrotunnel en de nieuwe spoortunnel bij Delft genoemd maar we gaan er vanuit dat dit probleem nog steeds in meerdere treintunnels speelt zoals in Rijswijk en Rotterdam waar het bereik ook nog steeds zeer slecht is.

Voor het gemak kijk ik even alleen naar de nieuwe spoortunnel in Delft omdat Staatssecretaris Wilma Mansveld eerder dit jaar als reactie op de Kamervragen aangaf dat KPN daar extra zendmasten zou gaan bouwen zodat reizigers snel mobiel bereik zouden hebben. Ik reis vrijwel dagelijks door de tunnel bij Delft en je raad het al, ruim 10 maanden na de opening is er nog steeds geen mobiel bereik. Mansveld is inmiddels opgestapt en je kan er nog steeds niet bellen en omdat er geen bereik is en er is ook geen mobiel internet.

Eind november vroeg ik via Twitter aan de NS, KPN en Prorail hoe het nu zat met het netwerk in de spoortunnel in Delft:

NS gaf aan dat er meerdere partijen mee bezig zijn maar dat het waarschijnlijk pas volgend jaar geregeld zal zijn. KPN liet via Twitter weten dat er geen concrete termijn genoemd kon worden maar dat ze er hard aan werken. Prorail kon waarschijnlijk de reply knop van Twitter niet vinden of ze vonden mijn vraag maar lastig want daar heb ik nooit meer iets van vernomen.

Omroep West kreeg gisteren wel een reactie van Franc de Korte, woordvoerder van ProRail:

Voor een netwerk is wel ruimte in de tunnel, maar het aanleggen ervan kan alleen als er geen treinen rijden. ProRail kon tot nu toe geen geschikt moment vinden.

Ja het staat er echt, in dit land duurt het meer dan anderhalf jaar voordat er iemand bij Prorail een beslissing kan nemen dat er een keer 1 nacht geen treinen rijden in Delft zodat het mobiele netwerk in de tunnel aangelegd kan worden door KPN. Tijdens de aanleg van de spoortunnel gebeurde het regelmatig dat er geen treinverkeer was maar nu is dat blijkbaar ineens niet meer mogelijk.

KPN geeft aan dat ze helemaal klaar zijn om het netwerk te installeren maar dat ze wachten op een seintje van Prorail. Volgens Prorail kan het aanleggen pas in de zomer van 2016. De komende maanden zullen reizigers op het Delftse NS station dus nog steeds het onderstaande balkje zien met dank aan Prorail…..
noservice