Alle geruchten over het uitstel van de iPhone 5 op een rij

In het voorjaar gonsde het de afgelopen 4 jaar van de geruchten over de mogelijke technische specificaties van de volgende generatie iPhone die traditioneel in juni verscheen. Dit jaar zijn die geruchten er ook maar ze gaan voornamelijk over het uitstel van de iPhone 5 lancering. Hoe de volgende generatie iPhone eruit zal zien en de technische specificaties zijn inmiddels bijzaak geworden want iedereen wil weten wanneer de iPhone 5 op de markt verschijnt.

Analisten maken er op dit moment dagelijks een grote puinhoop van door de ene dag te melden dat de iPhone 5 op zijn vroegst eind van het jaar komt en een dag later weet een andere analist weer te melden dat de iPhone 5 in september komt. Er zijn ook analisten waar wij ons graag bij aansluiten die denken dat Apple de iPhone 5 gewoon in juni gaat lanceren. Meer dan een kwartaal geen opvolger van de iPhone 4 zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor het marktaandeel van de iPhone en de concurrentie zit ook niet stil en zal het uitstel omarmen om volop de aanval op dat marktaandeel te openen.

Inmiddels is er al een timeline verschenen van de geruchten over de iPhone 5:

Op 11 en 14 februari weten Bloomberg en de Wall Street Journal te melden dat Apple dit jaar twee nieuwe iPhones gaat lanceren. De opvolger van de iPhone 4 en een kleinere goedkopere iPhone die deze zomer op de markt zal komen. Toeval of niet de berichten verschijnen tijdens het Mobile World Congress in Barcelona waar fabrikanten van mobiele telefoons op dat moment hun nieuwe toestellen introduceren.

28 maart Volgens Jim Dalrymple van The Loop, een voormalig medewerker van Macworld met veel goede bronnen binnen Apple zal Steve Jobs op de jaarlijkse WWDC keynote op 6 juni geen nieuwe iPhone introduceren.

30 maart Twee Wall Street analisten waarschuwen Apple aandeelhouders dat Apple waarschijnlijk deze zomer geen nieuwe iPhone gaat lanceren. Het aandeel Apple stort zelfs even in na het gerucht wat afkomstig is van Dalrymple.

4 april Op een Koreaanse website verschijnt het bericht dat Apple heeft bevestigd dat de iPhone 5 in de vierde week van juni te koop zal zijn. Volgens Dalrymple onzin die naar aanleiding van het bericht nogmaals zijn bronnen heeft geraadpleegd.

8 april Analist Brian White van Ticonderoga is op bezoek geweest in Azië om bij leveranciers van iPhone componenten informatie te vergaren over het mogelijke uitstel van de iPhone 5 lancering. Zijn conclusie is dat iedereen op dit moment zijn mond moet houden op verzoek van Apple. Als nu al uitlekt dat de iPhone 5 in juni verschijnt zakt de verkoop van de iPhone 4 in en dat wil Apple voorkomen.

11 april Een analist van Avian Securities weet Apple aandeelhouders te melden dat de productie van de iPhone 5 in september begint en dat de iPhone 5 mogelijk pas eind van dit jaar te koop zal zijn of begin 2012. Het aandeel Apple kreeg na dit nieuws weer een behoorlijke klap te verwerken.

Fortune vroeg vandaag aan Jim Dalrymple, de aanstichter van de geruchten over het uitstel van de iPhone 5, wanneer hij de iPhone 5 verwacht en zijn reactie is in ieder geval consistent:

“It’s definitely not coming in June, so that’s out,” he says. “I think we’ll see it before the holiday shopping season.”

Steve Jobs hoeft dit jaar in ieder geval niet lang na te denken over zijn “one more thing” op de keynote van 6 juni op het WWDC.