IT afdeling Europees Parlement: wis Outlook voor iPhone en iPad onmiddellijk vanwege ernstige veiligheidslekken

Vorige week bleek al dat Microsoft’s nieuwe Outlook app voor de iPhone en de iPad onveilig is vanwege ernstige veiligheidslekken en tekortkomingen. De IT afdeling van het Europees Parlement heeft vandaag aan alle medewerkers en leden van het Parlement een email verzonden met het advies om de Microsoft Outlook app onmiddellijk van een iPhone of iPad te verwijderen. Vorige week gebeurde dat ook al bij de Nederlandse overheid, de Persgroep en bij de TU Delft:

De nieuwe Microsoft Outlook app handelt in strijd met het veiligheidsbeleid van de TU Delft. Via de app worden gegevens als je NetID, wachtwoord, e-mail, contacten, etc. op externe servers (in de cloud) opgeslagen. De TU Delft staat dit niet toe omdat het risico op misbruik van deze gegevens te groot is. Om die reden blokkeert het SSC ICT vanaf vandaag de Microsoft Outlook app voor de TU Delft e-mailservers. Dit betekent dat je dan geen e-mail van de TU Delft kan ontvangen via deze app.

De Outlook iOS app stuurt alle inkomende en uitgaande mail via een server in de Verenigde Staten, inclusief de gebruikersnaam en het wachtwoord. Daarnaast heeft de app ook toegang tot Dropbox, Google Drive en Onedrive zodat attachments en bijlagen op servers in de Verendigde Staten terecht komen. Vorige week sloegen IT-experts alarm en ze geven het advies om de Outlook-app voor iOS niet te gebruiken.

outlook