Abonnees van KPN kunnen hun iPhone beter thuis laten als ze op vakantie gaan

Uiterlijk in 2015 moet bellen en internetten over de grens bijna net zo duur zijn als in eigen land stelde Eurocommissaris Neelie Kroes afgelopen weekend maar tot het zover is moet je als consument nog even in de buidel tasten. Dat blijkt ook uit een brief die KPN deze week stuurt aan haar abonnees.

  • Gebeld worden in de EU, alleen starttarief € 0,75
  • Bellen in de EU starttarief € 0,75 en vervolgens € 0,25 p/min
  • Bellen buiten de EU starttarief € 0,75 en tarief p/min afhankelijk van de zone
  • Internetten in de EU € 1,75 p/MB, buiten de EU tot maximaal € 9,95 p/MB

Als je gebruik wil maken van deze tarieven moet je een SMS sturen naar 1266 met de tekst: OPREIS AAN Je ontvangt vervolgens een bevestiging per sms en profiteert dan direct van de “voordelige” tarieven volgens KPN. Wat je voor tarieven je moet gaan betalen als je dat vergeet is niet duidelijk.

Abonnees van KPN met een iPhone doen er verstandig aan om dataroaming uit te zetten en veel gebruik te maken van WiFi want € 1,75 per MB loopt al snel op naar zo’n € 80 euro per dag als je nauwelijks gebruik maakt van je iPhone. Bij overschrijding van 50 MB ontvang je wel een waarschuwings SMS’je maar dan ben je in de EU al € 87,50 kwijt.

Een mail sturen of lezen zonder een bijlage is volgens KPN zo’n 0,2MB maar met foto bijlage al gauw 2MB (€ 3,75). Elke dag even het nieuws lezen? 1 pagina van nu.nl is 1 MB (€1,75). Een video kijken op youtube is al gemiddeld 6MB per minuut (€ 10,50).

KPN heeft ook een EU internetbuffel in het leven geroepen waarmee je 100 MB tegoed koopt voor € 10 per maand. Met een iPhone zal die bundel al vrij snel op zijn en je ontvangt een bericht van KPN als je meer dan € 59,95 boven je bundel verbruikt.

Meer informatie kan je vinden op de website van KPN.