9292ov Pro iPhone applicatie een vervanging voor Trein?

Het opvragen van OV reisinformatie via een mobiele telefoon is erg populair. De toename was vorig jaar goed te zien op de mobiele website mobiel.9292ov.nl van reisinformatiefabriek 9292. Na de komst van een simpele applicatie voor de iPhone zag 9292 wederom een toename van het aantal zoekopdrachten. De 9292ov applicatie met GPS snelkoppeling naar de mobiele website had vlak na de lancering van de applicatie al 21.000+ gebruikers.

De applicatie had een hoog leuk maar dat kan beter gehalte en daarom heeft 9292 in maart van dit jaar een wedstrijd onder informatica-studenten uitgeschreven om op die manier goedkoop aan een ultieme OV Navigator te komen. Om de hoofdprijs van €1500,- is destijds nogal gelachen omdat een andere informatica student, Dennis Stevense al furore had gemaakt met de iPhone applicatie Trein.

Deelnemende informatica-studenten hebben kunnen stoeien met een daarvoor beschikbaar gestelde ‘kale’ 9292 OV planner en daarnaast toegang tot een speciale webserver die hen voorzag van een XML-code met reisgegevens. De hoofdprijs van € 1500,- is gewonnen door Herman Banken, een 17-jarige gymnasiast uit Woerden. Zijn web applicatie voor de iPhone viel op door de eenvoudige bediening en fraaie vormgeving. Student Robin Speijer werd tweede met een iPhone applicatie inclusief GPS. Hij heeft een prijs gewonnen van € 750,-

12

Bij de uitreiking van de 9292 wedstrijd zei staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat dat het goed is om reisinformatie in Nederland naar een hoger plan te brengen. Minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat komen binnenkort zelf ook met een plan voor verbetering van multimodale reisinformatie. Eurlings is ook een iPhone gebruiker en 80% van zijn plan is al uitgevoerd in de 9292ov Pro applicatie. Nu alleen nog toegankelijk maken op meerdere (mobiele) platformen.

De 9292ov Pro applicatie van Speijer is nu te koop in de App Store voor een introductieprijs van €1,59 en gaat later €2,99 kosten. 9292 heeft het prijzengeld en de inbreng van een deskundige jury er waarschijnlijk al uit want de applicatie stond zaterdag binnen enkele uren al op nummer 1 van de App Store.

Het unieke aan de applicatie is dat als je gedropt zou worden op de Veluwe je via de 9292ov Pro iPhone applicatie een route kan vinden met behulp van de ingebouwde GPS van de iPhone die je uiteindelijk via Openbaar Vervoer thuis brengt. Via Google Maps krijg je een kaart te zien en ook de duur van de wandeltocht naar het dichtstbijzijnde bus of trein station. Deze functie is ook zeer bruikbaar bij het overstappen van bijvoorbeeld een trein naar een bus, tram of metro. Ook dan zie je via Google Maps welke bus of ander vervoermiddel je moet nemen.

In de 9292ov Pro applicatie zijn alle dienstregelingen van Nederlandse Openbaar Vervoer bedrijven opgenomen. Ook al zit je op het Pampus eiland bij Muiden dan weet de 9292ov Pro applicatie je thuis te brengen via een veerdienst.

14

Wij maken regelmatig gebruik van het Openbaar Vervoer en dan met name de trein. We vroegen ons af of we nu de Trein applicatie van Dennis Stevense meteen konden wissen? Dit weekend hebben we de twee applicaties uitgebreid met elkaar vergeleken en de 9292ov Pro applicatie is (nog) geen vervanging voor Trein maar wel een zeer goede aanvulling. De 9292ov Pro applicatie maakt nog geen gebruik van real time gegevens waardoor het op dit moment lijkt op een gedigitaliseerd spoorboekje. Op een aantal test momenten waren er storingen en werkzaamheden die niet te zien waren via de 9292ov Pro applicatie. Trein gebruikt een andere XML-bron dan de 9292ov Pro applicatie. De gegevens van Trein zijn in ieder geval goed want we hebben het afgelopen jaar regelmatig aan NS medewerkers moeten uitleggen na een storing dat er weer treinen rijden terwijl ze op dat moment mensen nog doorverwijzen naar vervangend vervoer per tram of bus.

13

Ook het plannen van een reis gaat via de Trein applicatie sneller omdat de 9292ov Pro gebruik maakt van de Google Maps functie. Je kan dus niet even snel een reis plannen en klikken op per trein, van station, naar station. Dit is wel te omzeilen door gebruik te maken van favorieten. De Trein applicatie geeft real time advies en de 9292ov Pro applicatie (nog) niet. Als de allerlaatste trein vetrokken is zal je op dit moment via de 9292ov Pro applicatie zien dat er geen trein meer rijd. Via de Trein applicatie zie je dat je de trein nog wel kan halen omdat er bijvoorbeeld vertraging is.

15

In de 9292ov Pro applicatie zit een nieuws voorziening met Telegraaf berichten, verkeersinformatie en het weer. Die nieuws voorziening van de Telegraaf beperkt zich tot de hoofdpunten en zou wat ons betreft ook weggelaten kunnen worden. Als we nieuws willen zien of lezen kiezen we daarvoor liever het volledige nieuwsaanbod van de Telegraaf of andere bronnen.

tt1

De voorziening van het weer past goed bij de applicatie. Alleen is het summier. De officiële buienradar Applicatie met GPS ondersteuning zou goed in zijn geheel kunnen worden opgenomen in de 9292ov Pro applicatie. Door middel van branding (die er nu ook al in zit) kan je dan weer een icoontje wissen van je iPhone homescreen. De filemeldingen zijn handig maar het zou mooi zijn als die ook een koppeling krijgen met Google Maps zodat je ook visueel kan zien waar de files staan en een indicatie waarom er file is en hoe lang het gaat duren.

16

De 9292ov Pro iPhone applicatie is een goede en handige OV reisplanner. Maar als je alleen met de trein reist dan is de Trein applicatie op dit moment de beste optie en waar Trein ophoudt gaat 9292ov Pro verder met 5150 bushaltes, 107 metrohaltes, 2000 tramhaltes, 120 veerboothaltes en natuurlijk 400 treinstations.

Het is mooi om te zien dat de opbrengst van de 9292 wedstrijd zo’n goede iPhone applicatie heeft opgeleverd. In minder dan een half jaar tijd is er een zeer goede reisplanner gebouwd voor de iPhone. Het animo voor de wedstrijd was groot en aanleiding voor 9292 om de wedstrijd te prolongeren. Informaticastudenten kunnen in de toekomst ook op het onderwerp afstuderen. Per jaar zal  9292 een thema kiezen, waarin multimodaliteit, realtime-gegevens en overstap van auto, OV en fiets centraal zal staan. De ultieme uitdaging is natuurlijk een planner waar alles in zit maar het zou ons ook niet verbazen als een bedrijf als TomTom of Navigon ineens 9292 opkoopt en op die manier de ultieme reisplanner op de markt zet.

tt