40% jongeren met iPhone loopt kans op gehoorschade

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eerder al dat langer dan een uur per dag luisteren naar harde muziek via een iPod of iPhone al na vijf jaar gehoorbeschadiging kan opleveren. Regelmatig gebruik van oordopjes die de gehooringang volledig afsluiten vergroot de kans op gehoorbeschadiging nog meer.

Ineke Vogel van het Erasmus Medisch Centrum heeft ook onderzoek gedaan. En wat blijkt: 40 procent van de jongeren in Nederland dreigt problemen te krijgen met het gehoor doordat ze luisteren naar te harde muziek. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade. Ineke Vogel, wetenschappelijk onderzoeker van het Erasmus MC, hoopt woensdag te promoveren op dit onderzoek.

De grootste boosdoeners zijn de portable muziekspelers zoals de iPod maar natuurlijk ook de iPhone. Aan het onderzoek hebben ruim 1500 12 tot 19-jarigen meegewerkt op vijftien middelbare scholen verspreid over heel Nederland.

Gehoorproblemen die kunnen optreden zijn onder andere gehoorverlies en oorsuizingen. De onderzoekster schat dat bijna één op de tien jongeren grote problemen krijgt als ze doorgaan met luisteren naar harde muziek. Het gaat dan om problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.

De huidige jongeren lopen meer risico op gehoorschade dan vroegere generaties. Ze luisteren vaker en langer naar muziek via een oortelefoon en zetten de volumeknop hoger.

Het onderzoek naar het aantal jongeren dat gehoorschade dreigt op te lopen is onderdeel van een langer lopende en uitgebreide studie van het Erasmus MC naar het gedrag dat jongeren vertonen als ze naar muziek luisteren.

Bron: Erasmus MC

head