>3G straling iPhone niet gevaarlijk

>Mensen kunnen geen klachten krijgen door umts-straling. De klachten zitten tussen de oren, zegt de Gezondheidsraad in zijn nieuwste jaarbericht. De Gezondheidsraad baseert zijn oordeel op wetenschappelijke onderzoeken.

Geen enkel wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat straling van umts-masten leiden tot gezondheidsklachten, zegt de Gezondheidsraad in het Jaarbericht 2008. Daarentegen zijn er wel aanwijzingen dat mensen last krijgen van gezondheidsklachten, omdat ze denken dat umts-straling schadelijk is.”Dat doet overigens niets af aan het feit dat die klachten er zijn en om een oplossing vragen”, concludeert de Gezondhreidsraad, dat de rijksoverheid van wetenschappelijk advies dient over gezondheidszaken.

In België is vorig jaar onderzoek gedaan en dat onderzoek geeft iets heel anders aan: De straling van mobiele telefoons zou op lange termijn voor een grote stijging van het aantal sterfgevallen kunnen zorgen. Dat wijst een verontrustende studie van een Belgische wetenschapper uit. Wetenschapper Dirk Adang, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, onderzocht bij 124 laboratoriumratten de invloed van verschillende doses elektromagnetische straling. Drie groepen dieren die tijdens het onderzoek werden blootgesteld aan gsm-, antenne- en wifistraling hadden een dubbel zo hoog sterftecijfer dan de niet blootgestelde groep.

Bron: Tweakers en meer over de SAR waarde en GSM straling via deze link