2010 het jaar van de Tablet

2010 gaat het jaar van de Tablet worden. Over iets meer dan 3 weken weten we of Apple echt met een Tablet komt. Ondertussen heeft de concurrentie ook niet stil gezeten en gaat op de CES van 7 tot 10 januari in Las Vegas ook tablets lanceren. Gisteren lekte uit dat HTC met meerdere tablets op de markt gaat komen in 2010 die werken met het Android platform.

In 1989 begon Apple met de ontwikkeling van het Newton platform. De Newton is een personal digital assistant met een ARM 610 RISC processor met handschrift herkenning. Naast De Newton produceerde Apple ook de MessagePad en de eMate 300. Sharp, Motorola, en Digital Ocean heben destijds eigen PDA’s op de markt gezet die ook gebruik maakten van het Newton besturingssysteem. Ze waren alleen niet zo succesvol als de Apple producten. Apple’s Newton MessagePad was tot 1997 te koop maar is uiteindelijk door Steve Jobs uit productie genomen omdat hij de Newton niet goed genoeg zou vinden. Vorig jaar nam Steve Jobs Michael Tchao in dienst als vice-president voor productmarketing. Tchao was in de jaren 90 een van de ontwikkelaars van het Newton platform en zou nu werken aan de Tablet en het iPhone platform.

newton

In 2001 introduceerde Microsoft software voor tablets. Bill Gates voorspelde dat binnen vijf jaar de tablet de best verkochte computer zou zijn in de Verenigde Staten. Het liep anders, de tablets waren te duur en de functionaliteit was niet goed genoeg waardoor het nooit een succes is geworden.

Tablet ontwikkeling

Apple is al sinds 2003 bezig met de ontwikkeling van een Tablet. Een voormalig medewerker van Apple verklaarde tegenover de New York Times dat de eerste Tablet een PowerPC-chip had die te veel energie verbruikte waardoor de accu in no time leeg was. De grafische prestaties waren niet goed en de onderdelen van de Tablet waren destijds te duur om de Tablet in productie te nemen. Steve Jobs zou destijds gezegd hebben dat een Tablet handig zou zijn om te internetten op de WC, wat zou je er verder mee moeten doen? AppleInsider schreef in 2005 als een van de eerste over het Apple Newton tablet project.

apple-tablet

Tot 22 oktober 2008 bleef het redelijk rustig rond de Tablet. Totdat de New York Times bezoekjes heeft gespot op de website van een Apple product met een nieuwe naam (die de New York Times op verzoek van Apple niet bekend wil maken) en een afwijkende scherm resolutie. De schermresolutie zou liggen tussen die van de iPhone en een Macbook. Waarschijnlijk is het een Tablet geweest maar iedereen ging er op dat moment vanuit dat het een Mac Netbook zou zijn. Jobs heeft herhaaldelijk ontkent dat Apple met een Apple Netbook op de markt zou komen maar dat Apple wel werkt aan nieuwe producten…

Dat bleek ook herhaaldelijk uit patenten die opdoken van de Tablet. Professor R. Polk Wagner, docent in octrooirecht aan de Universiteit van Pennsylvania liet een jaar geleden weten dat het laat zien hoe Apple denkt over nieuwe portable oplossingen en het zou hem niet verbazen na analyse van de patenten dat Apple met een grote versie van de iPhone op de markt zou komen.

itablet

In april 2009 verscheen er een bericht in de Wall Street Journal dat Steve Jobs ondanks zijn ziekteverlof meewerkte aan de uitvoering van de nieuwe Apple producten. Jobs zou zich bezig houden met het sturen van de ontwikkeling van de nieuwe iPhone en een geheel nieuw Apple product. Volgens de Wall Street Journal een device wat kleiner is dan een Macbook maar wel groter dan de iPhone.

In diezelfde maand bleek ook dat de aanbesteding voor de Tablet begonnen was en dat Hon Hai Precision Industry (Foxconn) mogelijk de producent gaat worden van de Tablet.

In mei 2009 blijkt dat Apple grote hoeveelheden 10 inch touchsreens besteld heeft voor een Apple “tablet” met de code naam media pad. Vanaf dat moment heeft niemand het meer over een mogelijk Apple netbook en is de Tablet geruchtenstroom nooit meer opgehouden.

apple_media_pad_concept

Het succes van de iPhone heeft Jobs waarschijnlijk over de streep getrokken om toch een Tablet te gaan produceren. De infrastructuur voor de distributie van software, media en digitale content voor de Tablet heeft Jobs al klaar via iTunes en uitgevers staan te springen om content aan te bieden voor de Tablet.

Media hype?

Daarmee blijft het tot op de dag van vandaag een mysterieus Apple product wat gehyped is door de media. Enig concreet bewijs is er niet slechts geruchten over de naam van de tablet zoals Media Pad, iPad, iSlate, iGuide etc, etc, en de mogelijke specificaties van de Tablet. Zelfs het special event wat Apple mogelijk gaat houden op 26 januari in het Yerba Buena Center in San Francisco is een gerucht wat door door de Financial Times en later door Fox news de wereld in is geholpen, of bewust gelekt door Apple om de hype te vergroten.

De huidige situatie is het best vergelijkbaar met de lancering van de iPhone in januari 2007. De iPhone bleef geheim totdat Steve Jobs hem uit zijn achterzak haalde op de Macworld Expo. De geruchten over de mogelijke lancering van de Apple Tablet op 26 januari zorgen er zelfs voor dat het aandeel Apple momenteel op recordhoogte staat met $ 211.64. Van de 44 analisten die Bloomberg volgt raden 38 aan om nu het aandeel Apple te kopen.

Specificaties

Ondertussen schijnt iedereen al te weten hoe de Tablet eruit zal zien en wat de specificaties zijn en Apple zou zelfs wel eens twee Tablets kunnen gaan lanceren. Een met een 7 inch beeldscherm en een 10 inch duurdere variant die is voorzien van 3G netwerk functionaliteit.

Specificaties volgens geruchten:

 • Apple portable ARM processor
 • Een 7 en een 10 inch scherm widescreen multi-touch (WinTek)
 • 3D graphics
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • ingebouwde WiFi en 3G
 • iPhone OS 4.0 of OS X
 • Opslag: 64 GB flash drive
 • Assisted GPS (aGPS)
 • camera op voorzijde Tablet voor videoconferencing
 • virtueel toetsenbord
 • Batterij: Hoge capaciteit lithium-ion (Dynex)
 • zelfde vormgeving als de iPhone
 • 800 tot 1000 dollar

17143

De vraag is wie heeft er een Tablet nodig?

Als je al een iPhone en een Macbook (Pro) hebt lijkt de aanschaf van een tablet niet echt zinvol. Daarnaast zijn er duizenden vragen te bedenken over hoe de Tablet er nu echt gaat uitzien, welk gewicht de Tablet heeft, hoe je er op moet gaan typen, net als een laptop keyboard, net als op de iPhone, hoe kijk je video op een Tablet, kan je er mee bellen, is hij eenvoudig mee te nemen, hoe bescherm je het beeldscherm, is de Tablet wel een Tablet of een scherm met een uitklapbaar toetsenbord die het beeldscherm beschermt, kan je hem gewoon kopen bij de MediaMarkt of een Apple reseller, zit er een 5 megapixel camera in etc, etc.

Wat kan je er allemaal mee doen?

Sinds september 2009 verschijnen er geruchten dat Apple alles op alles zet om de markt van gedrukte media volledig te veranderen. Al geruime tijd worden er op het Apple hoofdkantoor in Cupertino vrachtwagens vol met boeken afgeleverd en Apple schijnt in gesprek te zijn met uitgevers van kranten en tijdschriften.

Via de iTunes store zal naast muziek, Apps, video’s ook gedrukte media in elektronische vorm te koop zijn voor de Tablet. Uitgevers van studieboeken zijn met hulp van Apple al bezig om boeken te digitaliseren zodat ze toegankelijk zijn op de Apple tablet. Door het drukproces over te slaan kan Apple deze boeken ook veel goedkoper aanbieden.

De manier hoe consumenten op dit moment tijdschriften lezen zal ook volledig veranderen. Een artikel kan voorzien worden van interactieve elementen en video. De Amazon Kindle e-reader zal door de release van de tablet meteen op een dusdanige manier verouderd zijn dat consumenten het zullen zien als een medium uit het stenen tijdperk.

Naast de New York Times waar men sinds oktober 2009 intern al spreekt over de Apple “slate” heeft de Sydney Morning Herald ook gegevens over de Apple tablet naar buiten gebracht. De tablet is ontworpen om mee te internetten, multimedia content te bekijken en om boeken en kranten te lezen.

Hoe ziet de Tablet eruit?

Van de iPhone zijn voor de uiteindelijke release regelmatig afbeeldingen verschenen op het internet. Soms van het uiteindelijke product, een prototype of onderdelen. Van de Tablet is nog niets uitgelekt. Slechts zogenaamde Mockups die ook bij dit artikel staan. Via het geruchten circuit dook een foto op van de simkaarthouder van de Apple tablet maar deze kan ook zijn voor de vierde generatie iPhone.

simhouder

Macbook (Pro) versus Tablet versus iPhone

De Tablet zal geen vervanging van een Macbook zijn en is meer de volgende stap in mobiel internet met een ultra portable computer. Als je een iMac hebt en een Macbook wil gaan kopen dan kies je de Tablet als je mobiel wil zijn. Staat je Macbook 90% van de tijd in een kantoor of thuis dan is het logisch dat je kiest van een Macbook (Pro).

apple-tablet-1

Besturingssysteem

De Tablet zal waarschijnlijk geen gebruik gaan maken van hetzelfde besturingssysteem als de iPhone. Dit omdat iPhone OS speciaal gemaakt is om te bedienen met een hand. Volgens geruchten krijgt de Tablet iPhone OS 4.0 maar een mobiele OS X variant lijkt ons logischer en ook meer geschikt voor een portable Mac die niet een grote variant van de iPhone gaat worden.

macpad_maybe_fake

Hoax, media hype of echt?

De grote vraag blijft of Apple echt 2 Tablets gaat lanceren op 26 januari aanstaande. Apple heeft nog geen uitnodiging verstuurd aan de media om aanwezig te zijn bij het zogenaamde Special Event wat via de Financial Times is uitgelekt. Sterker nog Apple heeft het nog nooit over de Tablet gehad. Alle bovenstaande voorspellingen, afbeeldingen en speculaties zijn een opsomming van berichten die we eerder over de Tablet hebben geschreven en aangevuld met actuele berichten uit het geruchten circuit. Waarbij we graag willen aantekenen dat de Wall Street Journal, de New York Times en Bloomberg inmiddels de lancering van een Apple Table, Media Pad, iSlate, iPad of iGuide al niet meer ontkennen maar ze kunnen het helaas ook niet bevestigen. Nog even geduld dus….

tablett