Wil je snel een iPad, dan moet je vandaag actie ondernemen

Naar aanleiding van ons artikel over het zelf importeren van een iPad uit de Verenigde Staten hebben we veel reacties en tips gekregen hoe je een iPad kan (laten) kopen of bestellen in de VS. Vanaf aanstaande vrijdag 12 maart is het mogelijk om een pre-order te plaatsen via de Apple website. Vanaf 3 april worden de iPads uitgeleverd door Apple. De aanbiedingen van aardige stewardessen die er wel een voor ons mee kunnen nemen hebben we helaas nog niet gezien.

Amerikaans IP adres nodig?

Uit de tips die we hebben binnen gekregen blijkt dat je waarschijnlijk geen iPad via een Nederlands IP adres kan bestellen maar dat je daar een Amerikaans IP adres voor nodig hebt. Als je gebruik maakt van een verzendservice waarbij je zelf de iPad vanuit Nederland besteld kan dit dus problemen opleveren.

Aankoop via USA2YOU

Wij laten onze iPad versturen via USA2YOU.nl Het is een verzendservice van twee broers, Richard in de VS en Remco in Nederland. Ze verschepen alles van Harley-Davidson onderdelen, V8 motorblokken tot Nexus One smartphones. Ze hebben veel ervaring met het verschepen en hebben inmiddels meer dan 40.000 pakketjes verstuurd. De iPad is ook te bestellen via USA2You en de procedure is eenvoudig. Na ontvangst van een offerte betaal je de iPad plus de kosten voor het verschepen en commissie. Op het moment dat de iPad online te bestellen is plaatsen ze een order bij Apple en sturen ze de iPad na door naar Nederland.

De commissie bedraagt €30 plus 5% over het aangekochte artikel als USA2You de aankoop moet uitvoeren. Aangezien zij vanuit de VS opereren beschikken ze ook over een Amerikaans IP nummer en is de aankoop van een iPad eenvoudig. Voor een iPad wordt dus 5% over de aankoop berekend, plus €30 commissie plus de FedEx shipping. Het verschepen via FedEx is duurder dan via USPS maar de iPad is dan wel binnen 2 tot 3 werkdagen in Nederland. Via de USPS kan het soms wel tot 3 weken duren. Omdat het exact gewicht en de maat van de iPad doos nog onbekend zijn moet je rekening houden met $118 verzendkosten. De FedEx verzending kost $104 op basis van een iPad doos maat van 12*10*2 van 3 pounds (1,4 kilo). Een pound meer gaat $118 kosten.

Voor de iPad zijn de douanerechten 0% maar je ontvangt ongeveer drie weken na ontvangst van FedEx nog wel een factuur van 19% BTW over de waarde van de iPad en dat is exclusief 9,5% salestax. Normaal betalen freightforwarders in de USA geen salestax van 9,5% bij aankoop van producten voor de export maar Apple doet dat wel.

Een 16GB WiFi-only iPad kost 549 euro exclusief de 19% BTW over de waarde van het pakket inclusief de verzendkosten. Na drie weken ontvang je van FedEx een factuur plus 10 euro administratiekosten. Voor een 16GB iPad komt dit neer op zo’n 90 euro.

We gaan na ontvangst van de iPad het hele traject en onze ervaring met USA2You op de website plaatsen.

Zelf kopen in de VS

Als je de komende tijd naar de VS gaat of een kennis hebt die er een mee kan nemen dan is de aankoop van een iPad goedkoop. Je betaald ongeveer de onderstaande bedragen met gemiddelde salestax van 6%. Er zijn Staten zoals New York (4%) waar je minder salestax betaald. Als je de iPad door iemand mee laat nemen dan kost dat natuurlijk ook geld en die aardige stewardess koop je niet af met een bosje bloemen. Wij zouden daar al gauw 100 dollar voor over hebben ;)

  • 16GB iPad $499 + 6% salestax= $530 Totaal €388
  • 32GB iPad $599 + 6% salestax = $636 Totaal €465
  • 64GB iPad $699 + 6% salestax = $741 Totaal €542

Deze bedragen zijn exclusief de bijkomende kosten van een creditcard of kosten voor het aankopen van dollars.

Als je rond de lancering op 3 april (paasweekend) een iPad wil bemachtigen dan kan je het bezoek aan musea alvast annuleren. Traditie getrouw gaan Amerikanen bij de lancering van een nieuw Apple product de dag van te voren al kamperen voor de Apple Stores, je moet er dus vanuit gaan dat er lange rijen voor de deur staan en dat de iPad is uitverkocht als je uiteindelijk aan de beurt bent. Als je er wel een hebt weten te bemachtigen dan hoef je voor de 16GB en 32GB iPad’s geen aangifte te doen bij de douane. Het invoeren van goederen buiten de EU is tot een bedrag van 430 belastingvrij. Voor de 64GB iPad betaal je 19% BTW over het Amerikaanse aankoopbedrag van $699. Totaal komt dit neer op zo’n €638. Als je gebruik maakt van een verzendservice zoals USA2You betaal je voor alle iPad’s altijd 19% BTW.

Nadelen?

Op dit moment is het nog onduidelijk hoe de garantie van de iPad zal zijn. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een iPhone in het buitenland heb je in Nederland geen garantie. Je moet bij problemen terug naar het land van aankoop. Of dat bij de iPad ook het geval is weten we op dit moment niet maar we gaan er vanuit dat Apple internationale garantie geeft. Het is op dit moment ook onduidelijk of er AppleCare voor de iPad te koop zal zijn.

De iPad uit de VS heeft standaard een Amerikaanse netstekker. Dat is eenvoudig op te lossen door een NL stekker “duckhead” te kopen die je op de adapter zet.  


Wachten, wachten, wachten….

tegen de tijd dat de iPad in Nederland te koop is zou het best wel eens al juni kunnen zijn. Apple gaat eerst de landen bevoorraden waar geld zit en daarna de sloeber staatjes waar wij ook sinds vorige week vrijdag onder vallen. Apple Nederland maakt meestal van dollartekens meteen eurotekens en daarom zal de aankoop van een iPad in Nederland ongeveer zo eruit gaan zien:

  • 16GB iPad €499
  • 32GB iPad €599
  • 64GB iPad €699