WiFi-only iPad versus iPad 3G

Sinds afgelopen vrijdag zijn er in de Verenigde Staten 2 versies te koop van de iPad. De iPad met alleen WiFi die al te koop is vanaf 3 april 2010 en de iPad met Wi-Fi + 3G. De twee iPad modellen hebben dezelfde afmetingen en zien er nagenoeg hetzelfde uit. De iPad 3G is herkenbaar aan de zwarte plastic strook aan de achter en bovenkant van de iPad. Het verschil zit hem in de prijs, 3G, assisted GPS en wat kleine software veranderingen voor de 3G functionaliteit. De iPad 3G is het topmodel en laat zien wat Apple ons nu en in de toekomst gaat brengen qua mobiele oplossingen. In de Verenigde Staten heeft Apple een deal gesloten met telecom provider AT&T voor het kopen van Micro Simkaarten voor de iPad 3G tegen een zeer goedkoop tarief. Als je al een iPhone of andere smartphone gebruikt ligt de keuze voor een iPad 3G niet echt voor de hand, een iPad met alleen WiFi voor erbij is dan de meest logische keuze.

Het verschil tussen de iPad met Wi-Fi + 3G en het model met alleen WiFi zit hem in de platsic zwarte rand die op de achterkant van de iPad zit. Onder het plastic zit de 3G antenne voor een optimaal bereik. Een volledig aluminium behuizing zou het 3G signaal van de iPad 3G niet goed genoeg doorlaten.

Het  SIM kaart slot van de iPad 3G zit niet aan de bovenkant zoals bij de iPhone wel het geval is maar aan de linkerkant. De Micro SIM is een nieuwe norm die Apple heeft geïntroduceerd met de iPad 3G. Ook het prototype van de vierde generatie iPhone maakt gebruik van een Micro Simkaartje. Voor zes euro kan je een adapter kopen en je huidige simkaart bijknippen om te gebruiken in de iPad en bijvoorbeeld je iPhone. Op de Amerikaanse iPad zit geen simlock en de verwachting is dat er op de Europese iPad ook geen simlock zit. Althans dat kondigde Steve Jobs bij de lancering van de iPad aan, net zoals hij zei dat de iPad met alleen WiFi eind maart wereldwijd te koop zou zijn en de iPad 3G een maand later.

Het verschil tussen de iPad met alleen Wi-Fi en de iPad met Wi-Fi + 3G in prijs is $ 130. Daarmee ben je er nog niet want om de 3G netwerk functionaliteit te kunnen gebruiken heb je een data bundel nodig. Na het aanzetten van de iPad krijg je de melding dat je de iPad moet aansluiten aan een computer om verbinding te maken met iTunes. Een iPad met alleen WiFi werkt daarna meteen maar op de iPad 3G verschijnt de melding “Waiting for activation.” Via de netwerk instellingen kunnen Amerikanen een databundel kopen zonder contract die 30 dagen geldig is. 250 MB data voor $14,99 en voor $29,99 een ongelimiteerde data bundel die 30 dagen geldig is. Via de netwerk instellingen kan je ook de gegevens van andere (Nederlandse) providers invoeren. Ook als je nog geen gebruik gaat maken van 3G kan je de iPad gewoon gebruiken via WiFi.

De iPad 3G maakt gebruik van iPhone OS 3.2 met een paar andere functies dan de Wi-Fi versie. Te vinden in het Instellingen menu en de naam iPad in de linkerhoek van het iPad beeldscherm is vervangen door de netwerk sterkte indicator van 5 streepjes als je een goede provider hebt, de naam van de provider en een indicatie voor 3G of EDGE. Onder het instellingen menu zie je de Airplane Mode om alle netwerk instellingen inclusief WiFi uit te schakelen en GSM data menu. Via het menu schakel je 3G, international data roaming aan of uit. Je account gegevens van je telecom provider of de handmatige instellingen van je provider. Het laatste menu is voor de instellingen van de pincode van je Sim kaart. In het About scherm van het hoofdmenu zie je het GSM nummer van je data account, IMEI, en ICCID nummers. Het menu Usage is handig om het dataverbruik bij te houden, zowel verzonden en ontvangen data.

Het tweede grote verschil tussen de normale iPad met alleen WiFi is dat de iPad 3G Assisted GPS aan boord heeft. De locatiebepaling werkt via gsm-masten, Wi-Fi en locatiebepaling via de ingebouwde GPS. Als je via Google Maps je locatie zoekt via de iPad met alleen WiFi krijg je een indicatie te zien van je locatie de iPad 3G geeft een exact punt aan. Je ziet een pulserende blauw rondje met je locatie. Door op het rondje te “klikken” activeer je de het kompas. Het kompas zit ook in de iPad met alleen WiFi. Door aanvullende navigatie software te kopen via de App Store kan je de iPad 3G ook gebruiken om te navigeren. Een goede test daarvan is op dit moment nog niet beschikbaar.

Apple heeft in Amerika afspraken gemaakt met AT&T over video via het 3G netwerk. Op de iPad 3G is via het 3G netwerk nog weinig goede streaming video te zien. Op zich is dat niet zo raar want het is een aanslag op het mobiele 3G netwerk en vergelijkbaar met de content die nu ook beschikbaar is voor de iPhone. Via 3G is er ook net als bij de iPhone een limiet van 20 MB om aankopen te doen in de App Store en de iTunes Store. De YouTube video’s worden aangeboden in een zeer lage resolutie die zo laag schijnt te zijn dat je bijna niet meer ziet waar het over gaat. Trailers via de iTunes Store zien er wel goed uit maar zijn een aanslag voor je data bundel. Om normaal video te kijken heb je dus een WiFi verbinding nodig.

Afgelopen weekend zagen we erg veel klachten over streaming video via een 3G verbinding. Vooral omdat het niet altijd werkt. iPad 3G gebruikers krijgen de melding dat je een WiFi verbinding moet gebruiken om streaming video te kijken.

De iPad met alleen WiFi is verbazingwekkend snel in het laden van webpagina’s, de iPad 3G kan dit ook via de 3G verbinding en dan is de snelheid vergelijkbaar met de iPhone 3GS. iLounge heeft een na een paar uur gebruik van de iPad 3G met minimaal gebruik van internet en voor het testen van de Google Maps functie zo’n 30 MB aan data verbruikt via een AT&T 3G data verbinding. Als je een bundel koopt van 250 MB per maand is de kans dus groot dat je bundel na een week al op is.

Apple claimt dat je de iPad 3G negen uur kan gebruiken om te browsen op het web via het 3G netwerk, een uur minder dan de tien uur via WiFi. Uit een test blijkt dat de iPad met alleen WiFi tien uur en eenentwintig minuten werkt als je de helderheid van het beeldscherm op 50% instelt en om de minuut een volledige webpagina ververst. De iPad 3G haalt via een 3G verbinding acht uur en achtendertig minuten. 22 minuten minder dan Apple aangeeft maar nog steeds een bijzonder resultaat en daarbij gaat een normale iPad 3G gebruiker niet elke minuut een volledige webpagina laden.

Gizmodo heeft een vergelijking gemaakt in downloadsnelheid van een 7.48 MB JPEG foto tussen de iPad 3G, iPad met een MiFi, iPad via WiFi en de iPhone 3GS. Kleiner balkje is sneller…