Werkgevers kunnen vanaf 2015 iPads uitdelen zonder loonheffing

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat onderzoeken of de het gebruik van een iPad via de werkkostenregeling (WKR) onbelast vergoed mag worden door een werkgever. Voorwaarde is dat een iPad noodzakelijk is voor het uitvoeren van het werk. Via de aangepaste WKR maakt dan ook het privé gebruik niet meer uit. De werkgever moet bepalen of de iPad noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden en mag de tablet onbelast vergoeden. Fiscalisten gaan de komende tijd onderzoeken of er bij werkgevers voldoende draagvlak is voor het aanpassen van de WKR.

RTL kreeg vorig jaar een naheffing van de fiscus van meer dan 3 ton omdat ze alle 664 vaste medewerkers in 2010 een iPad cadeau heeft gegeven als kerstgratificatie inclusief 3G-abonnement. Volgens de Wet op de Loonbelasting moet een werknemer daar loonheffing over betalen en dat is niet gedaan.

De aanpassing van de WKR zal vermoedelijk pas in 1 januari 2015 plaatsvinden en tot die tijd kan een werkgever maximaal 1,4% van de totale loonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Als die vrije ruimte overschreden wordt is de werkgever het wettelijke eindheffingstarief aan loonheffing verschuldigd.

ipadwerk