Wat kunnen we verwachten van de tweede generatie iPad?

Over twee dagen op woensdag 2 maart vanaf 19:00 uur krijgen we de opvolger van de eerste generatie iPad te zien. Dan komt meteen ook een eind aan alle geruchten over de tweede generatie iPad. Volgens de laatste geruchten gaat Apple in september nog een iPad introduceren omdat de iPad die we aanstaande woensdag te zien krijgen eigenlijk nog niet helemaal af is. Het zou daardoor een soort tussenmodel zijn voor de volgende echte grote update.

Display

Het ligt voor de hand dat we woensdag een iPad te zien krijgen met een beter beeldscherm maar niet met een hogere resolutie. De tweede generatie iPad zal beter te gebruiken zijn bij indirect daglicht door gebruik te maken van een antireflectie coating. Het huidige 9.7 inch display van de iPad met een resolutie van 1024×768 pixels zien we vermoedelijk ook weer terug op de tweede generatie iPad. Een Retina display ligt ook niet voor de hand en we hebben gezien wat voor drama dat is geweest voor software ontwikkelaars die bestaande iPhone apps massaal geschikt moesten maken voor weergave op de iPad. Er is een kleine kans dat Apple het display heeft aangepast voor weergave van 16:9 breedbeeld video’s maar ook die kans is klein omdat de meeste toepassingen prima werken op de huidige 4:3 resolutie.

Gewicht

Als je al gebruik maakt van een eerste generatie iPad dan is een van de dingen die gaat irriteren bij gebruik het gewicht. Bij langdurig gebruik van een iPad gaat het gewicht irriteren en de verwachting is dat de tweede generatie iPad een stuk lichter en dunner zal zijn. Of Apple gebruik gaat maken van Carbon Fiber of Liquid Metal blijft giswerk.

Camera’s

Als je al een iPad gebruikt mis je geen FaceTime camera op de voorzijde, daarbij heb je er weinig aan want je maakt al snel beelden van een plafond. Daarom heeft Apple de camera waarschijnlijk ook weggelaten in de eerste generatie iPad. Een camera op de achterkant van de iPad is handig maar ook iets wat niet heel handig gaat werken. Stel je maar eens voor dat je met iets ter grote van een A4’tje een foto gaat maken. Dat werkt niet prettig en daarbij ziet het er ook zeer vreemd uit als je iemand gaat benaderen met een iPad om een foto of video te maken.

7 inch of 9.7 inch

de verwachting is dat Apple wederom een iPad laat zien met een 9.7 inch beeldscherm. Een iPad met een 7 inch beeldscherm komt er niet volgens Apple maar dat zou toch een stuk handiger zijn als je hem wil meenemen. We hebben een tijdje een Galaxy Tab getest en het 7 inch formaat is ten opzichte van een iPad erg handig voor onderweg. De iPad is toch meer een ding voor in huis voor in de krantenbak om even iets op te zoeken.

Processor

De ARM Cortex A8 CPU met een PowerVR SGX GPU, A4 chip in de huidige iPad kan Apple nog updaten, het is mogelijk dat we die optie woensdag zien en dat we later dit jaar de derde generatie iPad zien met een dual-core ARM Cortex A9 CPU en een dual-core Imagination PowerVR SGX543 GPU, A5 chip. De verwachting is dat die chip deze zomer ook in de iPhone 5 zal verschijnen.

Geheugen capaciteit

Het topmodel van de huidige generatie iPad heeft een oplag capaciteit van 64GB. De vervolgstap is 128GB maar ook vrij kostbaar. Door de geruchten over cloud opslag en het gratis gebruik van MobileMe met een dropbox zien wij grotere opslag capaciteit op de volgende generatie iPad nog niet zo snel gebeuren. Net zoals dat bij de huidige iPhone 4 ook al enige tijd is blijven steken op een 32-GB flash-schijf. Een SD-kaartslot in de iPad blijft Science Fiction.

RAM

De huidige iPad heeft slechts 256MB RAM en dat was eigenlijk al te weinig bij de introductie vorig jaar. Een verdubbeling tot 512MB RAM geheugen ligt voor de hand maar 1GB RAM is eigenlijk wel standaard op dit moment. Ter vergelijking de iPhone 4 heeft ook 512MB RAM.

Batterij

De accu van de huidige iPad gaat zeer lang mee en daar hebben we eigenlijk nog nooit iemand over horen klagen. Je kan tot wel 10 uur video kijken en dagen lang werken zonder constant de batterij op te laden. De capaciteit zal ook dit keer groter zijn maar er is wel een minpunt, de tijd om de accu van 0 tot 100% op te laden duurt vrij lang. Het zou mooi zijn als Apple daar iets aan gedaan heeft.

Aansluitingen

Vermoedelijk zien we weer een 30-pin dock connector of een Micro-USB aansluiting op de tweede generatie iPad. De oplader zal vermoedelijk voorzien zijn van een micro-usb aansluiting vanwege nieuwe Europese wetgeving.

Wanneer te koop?

Volgens geruchten al vrij snel na het Media Event op 2 maart, maar vermoedelijk eerst alleen in de Verenigde Staten. Als dat zo is zullen we na de lancering informatie verstrekken hoe je toch snel een iPad 2 kan bemachtigen zonder opgelicht te worden door handelaren.

Aanstaande woensdag om 19:00 uur kunnen we hopelijk via een live videostream volgen wat Apple allemaal heeft bedacht en geheim weten te houden. Nog maar twee nachtjes slapen….