Wandelen er in 2011, 736 Europarlementariërs rond met een iPad?

Eerder deze week verschenen er berichten dat binnenkort alle 736 Europarlementariërs een iPad krijgen op kosten van de belastingbetaler. Sommige blogs gingen er vanuit dat de aankoop van de iPads 5 miljoen euro zou gaan kosten. Als we beginnen met het laatste dan kosten 736 iPads geen 5 miljoen euro maar maximaal € 588.064,- tenminste als we van de duurste iPad 3G uitgaan met 64GB geheugen.

Het bedrag van 5 miljoen is een mobiliteitsproject potje waaruit de Europarlementariërs nieuwe mobiele telefoons, WiFi-internetverbindingen in de Parlementsgebouwen, hardware, verbindingen voor videoconferenties, verbeterde toegang van parlementsleden tot het netwerk en andere mobiele oplossingen kunnen financieren. Hierdoor kunnen ze niet alleen beter en goedkoper werken maar hoeven ze ook minder te reizen naar andere locaties.

Uit het potje van 5 miljoen kunnen ook de iPads worden betaald maar het is helemaal nog niet zeker of dit doorgaat. Er zal eerst getest moeten worden of de iPad geschikt is voor de Europarlementariërs, of de iPad goedkoper en eenvoudiger is in gebruik en of de iPad een vervanging is voor de bestaande laptops die ze nu gebruiken. Uit een pilot moet blijken dat de iPad een vervanging is voor papier, toners en gedrukte documenten.

Voor het zover is zal het Europees Parlement later dit jaar eerst nog moeten stemmen over het voorstel. Als het voorstel is aangenomen komt er eerst nog een openbare aanbesteding waar ook nog eens uit kan blijken dat een Android tablet beter past bij de werkzaamheden van de Europarlementariërs. De kans dat er in 2011, 736 Europarlementariërs met een iPad rondwandelen is dus heel klein.