Waarom heeft Apple gekozen voor het onderklokken van de A5 processor in de iPad 2?

Gisteren zagen we een test van de Consumentenbond waaruit bleek dat de iPad 2 zo’n 1,66 maal sneller dan de eerste generatie iPad is. Volgens de technische specificaties van Apple heeft de iPad 2 een A5 processor met twee processorkernen met een kloksnelheid van 1 GHz.

Wij hebben de Geekbench 2 test gedaan en uit de test blijkt dat de kloksnelheid van de iPad 2 niet 1Ghz is maar slechts 894 Mhz. De score van 1,66 maal sneller dan de eerste generatie iPad klopt met deze 894 MHz maar als de A5 processor van de iPad 2 op 1 Ghz zou draaien, zoals Apple ook aangeeft in de technische specificaties zou de iPad 2 wel 2x sneller zijn dan zijn voorganger. De vraag is waarom Apple heeft gekozen voor het onderklokken van de A5 processor? Het zou kunnen om de batterij te sparen en op die manier toch een gebruiksduur van 10 uur te halen. Hieronder onze Geekbench 2 score van de iPad 2:

Ter vergelijking de Geekbench 2 score van de eerste generatie iPad met een kloksnelheid van bijna 1Ghz:

Tot slot de score van een iPhone 4 die een A4 chip aan boord heeft en waarvan Apple de kloksnelheid nooit heeft bekendgemaakt. Volgens geruchten 1Ghz maar uit onze Geekbench 2 test blijkt dat de iPhone 4 een kloksnelheid van 798 mhz heeft. Niet 1 Ghz maar zo’n 200 mhz minder om ook de batterij te sparen?

De grote vraag is waarom Apple in de technische specificatie aangeeft dat de iPad 2 een A5-processor heeft met een kloksnelheid van 1Ghz terwijl dat niet zo is. We hebben de bovenstaande testen gedaan op iDevices met een clean install van iOS 4.3 waarop alleen de Geekbench 2 app was geïnstalleerd.

Leuke uit de test was ook om  te zien dat de eerste generatie iPad die nu massaal op Marktplaats staat hoger scoort dan de iPhone 4 en als we de iPad 2 vergelijken met andere mobiele Mac’s kan je de score van 747 vergelijken met een 17 inch Powerbook G4 met een processor van 1,5Ghz, die heeft een Geekbench 2 score van 744. De eerste generatie iPad met een 12 inch Powerbook met een processor van 867Mhz en de iPhone heeft een iets hogere score dan een Powerbook G4 met een processor van 667 Mhz.