Waarom de meeste iPad-magazines en websites er niet uitzien op de nieuwe iPad

We zien steeds meer klachten over het hoge resolutie Retina display van de nieuwe iPad. Niet dat het display slecht is maar als je websites of iPad magazines bekijkt via de nieuwe iPad valt al gauw op dat de opmaak van content vooral geschikt is voor een lagere resolutie.

Tumblr blogger Jamie Billett liet als één van de eerste zien dat de meeste HTML tekst van the New Yorker‘s iPad app er prima uit ziet maar er is ook content die gerenderd worden als .png afbeeldingen. Die afbeeldingen zien er op een iPad 1 en 2 prima uit maar op de nieuwe iPad zie je al gauw rafelige randen en blokjes.

De afbeeldingen zijn (nog) niet geschikt voor de 2048 x 1536 resolutie van de nieuwe iPad maar voor de 1024 x 768 pixel displays van zijn voorgangers. The New Yorker en uitgever Conde Nast onderzoeken het probleem maar inmiddels blijkt dat vrijwel elk iPad magazine er op de nieuwe iPad eigenlijk niet uit ziet.

Toch zijn er ook (enkele) magazines die geen problemen hebben zoals Vogue. De iPad editie van het blad kwam op de dag van de lancering van de nieuwe iPad uit en is dus al geoptimaliseerd voor het nieuwe Retina display. Uitgevers zullen digitale portfolio de komende tijd dus moeten aanpassen aan de nieuwe Retina norm en hou er rekening mee dat dit gepaard zal gaan met de nodige extra megabytes en in sommige gevallen zelfs gigabytes aan extra data. Ter vergelijking een iPad magazine wat geschikt is voor de derde generatie iPad zal al gauw zo’n 400 megabyte zijn. Hetzelfde magazine is voor de iPad 1 en 2 slechts 280 megabyte groot.