Waarom de iPad nog niet geschikt is voor het basisonderwijs

Hoe magisch de iPad ook is voor gebruik in het basisonderwijs is hij nog niet echt geschikt. Het is en blijft een eerste generatie product met de bijbehorende problemen. Voor onderwijs is de iPad duur, er is zeer weinig educatieve Nederlandse software verkrijgbaar en zoals we al eerder schreven ben je als student en dus ook in het basisonderwijs beter af met een MacBook.

Veel scholen denken dat de iPad een goede investering is om de schoolboeken te vervangen maar in de iBooks Store van Apple zijn nog steeds geen Nederlandse educatieve boeken verkrijgbaar. Dankzij het Guttenberg Project is er wel gratis lesmateriaal te vinden maar het is sterk verouderd en alleen in het Engels. Scholen die zelf lesmateriaal digitaliseren voor gebruik op de iPad ontdekken al gauw dat dit een zeer tijdrovende bezigheid is en dat er op den duur problemen komen met uitgevers in verband met de rechten. Wat de invloed van het lezen van boeken op de ogen van jonge kinderen heeft is ook nog niet onderzocht en het zou zo maar kunnen dat het slecht is voor de ontwikkeling van de ogen als je een groot deel van de dag in een LCD scherm aan het staren bent.

De iPad is geen vervanging van een computer maar wel uitermate geschikt voor de consumptie van content. Om er content mee te creëren is de iPad minder geschikt in het onderwijs en is het gebruik van een MacBook of iMac (thuis) gewoon handiger. Het onscreen toetsenbord van een iPad is ideaal om even een klein berichtje mee te schrijven maar niet geschikt om een werkstuk mee te maken.

Op den duur zal de iPad vast wel inburgeren in het basisonderwijs als er meer educatief lesmateriaal beschikbaar is. Software ontwikkelaars zitten ook niet stil en zijn druk bezig met de ontwikkeling van educatieve apps. De prijs van de iPad gaat vast dalen net als dat ook het geval was met laptops en smartphones. Apple wil graag een voet tussen de deur hebben in het onderwijs want je kan niet vroeg genoeg beginnen om de volgende doelgroep te verleiden tot het gebruik van Apple producten. Wij sluiten een education iPad (ePad) dan ook niet uit en die zal vast ook voorzien zijn van een beeldscherm wat prettiger is voor de ogen van de schoolkinderen. Basisscholen die nu experimenteren met iPads zullen inmiddels ook wel tot deze conclusie zijn gekomen.

Via: Gizmodo