Waarom de iPad 2 geen 8 megapixel camera heeft

De redactie van The Daily heeft vrijdag een iPad 2 gebruikt om de sfeer van de rij met wachtende mensen voor de deur van de Apple Store op de Fifth Avenue in New York vast te leggen. De video is opgenomen bij redelijk daglicht maar het was wel af en toe bewolkt. We hebben geen idee wat de YouTube compressie verder met de video heeft gedaan maar onze eerste indruk is dat je beter een iPhone 4 kan gebruiken voor een goede HD video die je vervolgens wel heel goed op een iPad 2 kan bewerken met iMovie.

De iPad 2 kan video opnemen met een resolutie van 720p HD met 30 frames per seconde en als je de video van The Daily bekijkt blijkt maar weer dat “HD” een relatief begrip is. In de huidige iPhone 4 zit de OmniVision OV5650 sensor die ook 720p HD video-opnames kan maken met 30 frames per seconde maar als je die video gaat vergelijken met de 720p HD kwaliteit van de iPad 2 zal je zien dat het een wereld van verschil is. We gaan dat later testen met onze iPad 2.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=hhsoymH-rTs’]

Foto functie iPad 2

Voordat de iPad 2 te koop was schreven we al dat de camera op de achterzijde van de iPad 2 de resolutie heeft van een digitale kleuter camera die je voor kinderen koopt bij de Bart Smit. Dat blijkt helaas ook zo te zijn en met 0,7 megapixel en met een maximale resolutie van 960 × 720 pixels vergelijkbaar met de eerste generatie digitale camera’s uit het stenen tijdperk. De camera is qua resolutie identiek aan de camera die sinds september 2010 te vinden is in de vierde generatie iPod touch. De iPad 2 is wel de grootste point-and-shoot camera ter wereld maar de concurrentie zal dit binnenkort zeker aangrijpen om hun producten te promoten. 8 megapixel is op dit moment eerder een norm dan iets bijzonders. Met de camera van de iPad 2 kan je snapshots maken om snel even iets te laten zien zoals de doos op de onderstaande foto van onze iPad 2 die is genomen met de camera van de iPad 2.

In de onderstaande foto zie je links de camera van de iPad 2 en rechts de camera van de iPhone 4, de OmniVision OV5650 sensor met een tap to focus en zoom functie. De minuscule camera van de iPhone 4 past niet in de ultradunne behuizing van de iPad 2. Dat zal ook de voornaamste reden zijn dat de iPad 2 geen 8 megapixel camera heeft, simpelweg omdat die niet in de behuizing past.

Eerder schreven we ook al dat je een iPad 2 niet gaat gebruiken als digitale camera, daarvoor gebruik je een iPhone 4 met een goede camera en niet een iPad 2. Afgezien van het feit dat het te fotograferen object niet meer normaal naar je kijkt als je met een iPad 2 een foto neemt.

Volgens geruchten krijgt de iPhone 5 een camera van OmniVision met een 10 megapixel CMOS beeld sensor met geoptimaliseerde 1.4-micron OmniBSI pixel technologie. De OmniVision OV10810 sensor. Naast verbeterde fotokwaliteit kan de camera 30 frames per seconde, full high-definition (HD) 1080P video opnemen met een aspect ratio van 16:9.

FaceTime camera’s

De voor-en achteruit gerichte camera’s in de iPad 2 zijn vooral ontworpen voor videobellen via FaceTime met iPhone 4, vierde generatie iPod touch en Mac gebruikers. Daarvoor heb je ook geen hoge resolutie nodig. Wij snappen niet dat Apple de camera op de achterzijde heeft weggelaten en die camera op de voorkant heeft geplaatst. Dan was het ook beter te verkopen dat de camera maar 0,7 megapixel heeft, omdat die dan alleen voor FaceTime gesprekken zou dienen. Volgens Apple dient de tweede camera om tijdens een videogesprek naar de camera aan de achterkant te schakelen om te laten zien waar je bent, wie er bij je zijn of wat er om je heen gebeurt.

Er zullen binnenkort vast videoclips verschijnen of zelfs speelfilms die volledig zijn opgenomen met een iPad 2 maar wat ons betreft zou de camera in de iPad 2 tenminste net zo goed moeten zijn als de iPhone 3GS maar eigenlijk net zo goed als de camera van de iPhone 4. Hopelijk zien we dat in de iPad 3.

Tot slot heeft The iPhone Blog een eerste video gemaakt van Photo Booth op de iPad 2. Een applicatie die vooral mijn zoontje van 6 zal waarderen maar waar je als volwassene weinig mee zal doen. Volgens Apple om grappige foto’s van jezelf maken zodat je blijft lachen, en je vrienden ook.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=zYJyYVC15iQ’]