Sociaal iPad magazine Flipboard schendt mogelijk auteursrecht

Flipboard is op dit moment een van de meest populaire gratis iPad nieuws applicaties in de App Store en staat in Nederland op nummer 3. De startup heeft alleen nog steeds problemen met de servers waardoor Flipboard nog steeds niet helemaal goed werkt. Inmiddels duikt er weer een nieuw probleem op. Doordat Fliboard in plaats van RSS-feeds gebruik maakt van de volledige content van een website maakt Flipboard zich mogelijk schuldig aan het schenden van het auteursrecht. Bij berichten van bijvoorbeeld de CNN-site, toont Flipboard de kop, foto en meerdere paragrafen tekst, waar de RSS-feed van CNN slechts een kop en een samenvatting van een artikel geeft.

De content die Flipboard van andere websites download is via een u-bocht constructie te zien op de iPad nadat de content gestript is van advertenties. Volgens de site Boing Boing, is de startup van plan om eigen advertenties rondom de geleende content te plaatsen maar wil vervolgens de opbrengsten wel delen met de eigenaar van de content. Als de eigenaar van de content het hier niet mee eens is moet er contact worden opgenomen met Flipboard.

Per site is het mogelijk om de hoeveelheid content die getoond wordt te limiteren. Vreemd genoeg moet het initiatief worden genomen door de uitgever zelf. Flipboard verwacht echter dat content-bedrijven enthousiast zullen zijn over de applicatie.  getoond wordt en dat ze bereid zijn de omzet van abonnementen te delen. Wij vrezen van niet in een tijd dat uitgevers het al vrij moeilijk hebben en zeker niet als ze zelf ook al een iPad applicatie hebben.

Via: Emerce